Идва ли японската радиация към Европа?

Облакът с японската радиация вече навлиза в небето над Стария континент, твърдят френски медии.

Идва ли японската радиация към Европа?
Радиоактивният облак, образувал се след авариите в АЕЦ "Фукушима 1" , достига Франция, твърдят френски медии. Опасност за хората няма, защото нивото на радиоактивност в облака е под опасния праг, заявили специалисти от френския Институт по радиационна защита и ядрена безопасност.  Според тях облакът с японска радиация почти е минал разстоянието между Япония и Франция през Тихия и Атлантическия океан, което е около 16 000 км.

Не се знае дали облакът ще стигне България, защото е възможно да обърне посоката си, преди да стигне у нас, твърдят родни експерти.

Междувременно от Международната агенция за атомна енергия заявиха, че не получават достатъчна и точна информация от Япония за състоянието на АЕЦ Фукушима.

Радиация продължава да изтича от атомната централа. Въпросът е откъде точно идва тя, коментирал е Джеймс Лайънс, представител на МААЕ, цитиран от Ройтерс.

Според специалистите положението в централата, сериозно пострадала след земетресението и цунамито на 11 март, продължава да е тежко.

 МААЕ нямала достоверни данни за състоянието на херметичната обвивка на първи блок, както и за  температурата в басейните за отработено ядрено гориво на най-сериозно пострадалите реактори.

Преди ден частично беше възстановено подаването на електричество в контролната зала на Трети реактор на "Фукушима-1", съобщиха японски телевизии.

В същото време земята на Япония продължава да се тресе, като силата на земетресенията достига и надхвърля магнитуд 5-6 по Рихтер.