Осъдиха Прокуратурата да плати 10 000 лв. на оправдан по дело за убийство

Ищецът Иван Иванов е поискал 50 000 лева обезщетение за неимуществените вреди, които последният е претърпял в резултат на незаконно повдигнатото му обвинение в извършване на престъпление, за което бил оправдан.

Осъдиха Прокуратурата да плати 10 000 лв. на оправдан по дело за убийство

Като председател на ЗК „Приморец“ в шабленското село Тюленово Иванов бил привлечен като обвиняем за смъртта на Е.В.К., настъпила при трудова злополука. Починалият 54-годишен тракторист бил фатално притиснат от селскостопанска машина при полеви работи на 01.10.2010 г.




На 11.02.2011г. е повдигнато обвинение на Иванов, че по непредпазливост причинил смъртта на Е.В.К., поради немарливо изпълнение на дейност, правнорегламентирана, за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Добричкият окръжен съд го оправдава на 21.10.2011 г., като определението „невинен“ е потвърдено от още две касационни инстанции.  От датата на привличане на ищеца като обвиняем до датата на влизане в сила на оправдателната присъда 19.07.2012 г. е изминал период от една година и пет месеца.

Макар и търпял в продължение на година и пет месеца негативите на повдигнатото му обвинение, след като бил оправдан, ищецът сравнително бързо се е възстановил и успокоил. Няма трайни поражения на психиката и емоциите му, както и не е имал и няма засягане на физическото му здраве, констатира съдът.

В тази връзка исканото обезщетение от 50 000 лева е прекомерно, а под 10 000 лева би било несправедливо ниско, се казва в мотивите на Добричкия окръжен съд.

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд – Варна.