Глобяват за домати в градинката пред блока, кучешко аки и ровене в кофите

Нова Наредба за управление на отпадъците и поддържане чистотата на територията на Община град Добрич се очаква да бъде приета на заседание на местния парламент следващия вторник

Глобяват за домати в градинката пред блока, кучешко аки и ровене в кофите

Предлаганият проект е разработен в съответствие с Европейското законодателство, както и с последните изменения в Закона за управление на отпадъците от миналата година. Основната цел е да се синхронизира местното законодателство с националното, както и да се въведат новите моменти в управление на битовите, строителните, биоразградими и масово разпространените отпадъци.


Сред новостите в наредбата е създаването на нова глава „Биоотпадъци“, както и обособяването в отделни раздели на отработените моторни масла, излезлите от употреба автомобилни гуми, моторните превозни средства, акумулаторите и електрическото и електронно оборудване. Има промяна в размера на санкциите, като нарушенията и глобите към тях са подробно описани в раздел втори на седма глава от наредбата. С контрола върху изпълнението й вече ще се занимава и полицията, освен общински служители.

Въвеждат се глоби за: използването на междублоковите пространства за земеделски цели и животновъдство; смесването на отпадъци, определени за разделно събиране, с други отпадъци; изхвърлянето на негодни за употреба батерии в съдовете за битова смет; разместването и повреждането на контейнерите; замърсяването на местата за обществено ползване с животински фекалии; изхвърлянето на смет през балконите и т.н. Клошарите пък няма да могат да ровят по кофите, защото „изваждането на отпадъци от съдовете за БО или за ООп, освен на лицата, на които е възложено тяхното обслужване“, също е забранено.

В табличен вид са изброени общо 87 нарушения, които подлежат на санкция.