Фермерите спират протестите

Националната асоциация на зърнопроизводителите се споразумя с правителството дължимите субсидии да бъдат изплатени до 30 април. Ако това не се случи, земеделският министър Мирослав Найденов ще трябва да подаде оставка, каза при обявяването на споразумението Бойко Борисов.

Фермерите спират протестите

Зърнопроизводителите в цялата страна спират протестите и ще приберат тракторите си, стана ясно след постигнатото споразумение между правителство и протестиращи. Според договорката с кабинета отсрочката за изплащане на субсидиите за единица площ ще бъде до 30 април.

Субсидиите ще бъдат изплатени на всички бенефициенти, които нямат дългове към НАП, по схемата за единно плащане на площ. Те трябва да са без задължения към бюджета до 28 февруари, за да могат да получат парите си.

Всички тези договорености са заложени в подписаното допълнително споразумение между кабинета и зърнепроизводителите към меморандума от 8 юни 2010.

Ако до 30 април не бъде изпълнен ангажимента за изплащане на субсидиите, министърът на земеделието Мирослав Найденов ще носи пряката отговорност за това, заяви председателят на УС на Националната асоциация на зърнепроизводителите Радослав Христов.

От своя страна премиерът Бойко Борисов в присъствието на самия Найденов и финансовия министър Симеон Дянков бе категоричен, че земеделският министър ще трябва да си подаде оставката, ако на 1 май хората не са си получили парите.

Борисов благодари за цивилизования протест на зърнопроизводителите, а те се извиниха на гражданите за причинените неудобства.

"Ние прекратяваме протестните действия до 30 април, като се надяваме, че няма да ги подновим", каза зам.-председателят на Асоциацията Васил Петров.

Бойко Борисов пък се закани всички виновни чиновници от Държавен Фонд "Земеделие" и всички отговорни ресорни директори да бъдат уволнени, ако и след отсрочката не си свършат работата. Премиерът е поръчал на Мирослав Найденов да състави оценка на ДФЗ и всички жалби на стопани да бъдат преразгледани.

"Ние няма да търпим заради чиновник на гише да се налага да сядаме тук и да се обясняваме за плащанията", обясни премиерът, като бе категоричен, че на виновните ще се наложи да си търсят нова работа.


 

Борисов съобщи още, че е разпоредил на вицепремиера Дянков спешна проверка, която да установи защо след като през последния месец цената на зърното е намаляла със 70лв., а хлябът в магазина е поскъпнал.

"Значи някой печели на наш гръб", възмути се премиерът и обеща намеса на държавата, ако се окаже, че производителите на брашно умишлено вдигат цената.