Условна присъда за подсъдим, забравил на два пъти да си плати данъците

През 2006 и 2008 година той избегнал плащането съответно на 87 175 и 54 094 лева.

Условна присъда за подсъдим, забравил на два пъти да си плати данъците

Окръжен съд – Добрич призна за виновен подсъдимия Бедри К. М., живущ в село Царичина, община Балчик, за виновен в това, че през 2006 г. в качеството си на физическо лице не е подал в НАП - Добрич изискуемата годишна данъчна декларация. В нея е трябвало да декларира доходите, получени от продажбата на недвижим имот, с което е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 87 175,49 лева. За извършеното престъпление съдът определи наказание лишаване от свобода за две години, чието изтърпяване бе отложено с изпитателен срок от три години.



Със същата присъда Окръжен съд - Добрич призна подсъдимия Бедри К. М. за виновен в това, че до 30.04.2008 г. в качеството си на физическо лице не  е подал в НАП - Добрич изискуемата по ЗДДФЛ годишна данъчна декларация, в която е следвало да декларира частично платените доходи, получени от продажбата на недвижим имот, с което е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 54 094,95 лева. За извършеното престъпление съдът определи наказание лишаване от свобода за една година и шест месеца, чието изтърпяване бе отложено с изпитателен срок от три години.

Съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс съдът постанови подсъдимият да изтърпи най-тежкото от така наложените наказания, а именно лишаване от свобода за срок от две години, отложено с изпитателен срок от три години.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.