Ваксинират лисиците против бяс

Кампанията стартира утре и се провежда с въздухоплавателни средства от летището край Балчик, съгласно изготвен график, съобщават от областната дирекция по безопасност на храните.

Ваксинират лисиците против бяс

Ще се облитат и ваксинират следните области: Добрич, Силистра, Варна, Част От Бургас, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Плевен И Ловеч, като над област Добрич ще бъдат пуснати над 80 000 примамки, съдържащи ваксината, с характерна миризма, за да привлича лисиците. Ваксиналните примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.



Ветеринарните специалисти препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират  с  личния си лекар.   Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.