КЗК прекрати процедура за обществена поръчка на община Генерал Тошево

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Генерал Тошево за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Избор на изпълнител за извършване на строително монтажни работи по проект „Доизграждане на канализационна мрежа, рехабилитация на водопроводна мрежа и модернизация на пречиствателна станция за отпадни води в Генерал Тошево”.

КЗК прекрати процедура за обществена поръчка на община Генерал Тошево

Производството е установило липса на изисквания в документацията за участие за начина на изготвяне на техническите предложения в частта „мотиви относно предложената последователност“. Всеки от участниците, допуснат до този етап от процедурата, е изготвил техническото си предложение, като спрямо фактора „мотиви относно предложената последователност“ е приложил различен подход. С оглед на това КЗК счита, че така зададената методика не може да бъде приложена в съответствие с принципите на Закона за обществените поръчки за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, доколкото представените технически предложения са структурирани по различен начин и не са налице обективни и единни критерии, въз основа на които комисията да прецени наличието или липсата на визираното обстоятелство с цел обективно класиране на участниците.



Проучването на антимонополният орган показало, че по показател  „Управление на риска“ оценителната комисия не е изложила конкретни мотиви при оценяване на техническите предложения.

В резултат на установени нарушения при откриването и провеждането на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена, КЗК връща преписката на възложителя за прекратяване.