Постигнат е напредък в преговорите със зърнопроизводителите

Малко преди 20.00 часа приключи първият етап от преговорите между протестиращите зърнопроизводители и правителството. Очаква се утре на обяд да бъде подписано споразумение, съобщава БНР.

Постигнат е напредък в преговорите със зърнопроизводителите
Три часа продължиха преговорите между министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов и представители на протестиращите зърнопроизводители. В последния час към срещата се присъедини премиерът Бойко Борисов.

Зърнопроизводителите са получили предложения по всичките 4 точки от протестната си декларация, каза председателят на браншовата организация Радослав Христов. Той обаче отказа да посочи предложенията преди да съгласува евентуалното им приемане с колегите от Управителния съвет на асоциацията.

Лаконични бяха и двамата министри. Единственото, което казаха, че преговорите продължават утре сутринта. Очаква се до обяд да бъде подписано споразумението.

По искане на зърнопроизводителите е назначена проверка в ДФ "Земеделие" и в отдела, който се занимава с преките плащания на площ. Тя ще приключи до 10 дни и тогава ще е ясно кой носи отговорност за неизпълнението на подписания миналата година меморандум. Очакват се и наказания.

На този етап оставка на земеделския министър Мирослав Найденов няма да има. Утре производителите ще решат дали да продължат протестите.