Посланикът на Турция се срещна с областния управител на Добрич

В рамките на визитата си в Добрич днес посланикът на Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче се срещна с Областния управител на Добрич Недко Марчев и неговия заместник Исмет Абил.

Посланикът на Турция се срещна с областния управител на Добрич

За шест месеца от встъпването си в длъжност като посланик на Република Турция в София, дипломатът е посетил вече 14 области и се е срещнал с 16 от 17-те български министри. Това заяви във встъпителните си думи Н.Пр. Сюлейман Гьокче, който постави акцент в експозето си на усилията посолството да бъде активно и да работи за надграждане и заздравяване на двустранните отношения, приятелството и сътрудничеството между двете страни.
В хода на разговора, Областният управител Недко Марчев прояви интерес към новата авиолиния Истанбул - Варна, която ще бъде открита утре (30 май). Дипломатът поясни, че това ще бъде 254-та дестинация за Турските авиолинии и тя категорично ще допринесе за положителна промяна в цялостния облик на района. Ще стимулира развитието на отношенията между България и Турция в много области като туризма, търговията и културата.   

Дипломатът заяви своята ангажираност да работи и да оказва подкрепа за положителното развитие на икономиката в целия Североизточен район в България, който е много важен и приоритетен за Турция. Към момента вложените инвестиции са в размер на 1,2 милиарда евро, допълни той.

Н.Пр. Сюлейман Гьокче даде още конкретни примери, като цитира, че стокообменът между България и Турция е 2 млрд. евро, а между Турция и Румъния - 5 милиарда. За сравнение посочи, че активните турски фирми в България са 1400, а в Румъния - над 7000.