Настъпи астрономическата пролет

Датата на пролетното равноденствие варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо.

Настъпи астрономическата пролет
Астрономическата пролет у нас настъпи на 20 срещу 21 март, в 1.21 часа, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 01.21 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресече пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера премина в северната. Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март, на 26 срещу 27, в 3 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.