В Шабла бяха определени националните шампиони по шах

В град Шабла завърши държавното индивидуално първенство по класически шах за девойки и младежи до 20 години. В продължение на шест дни най-добрите български шахматисти водиха непримирими битки на дъската, за да излъчат шампионите, които наесен ще представят страната ни на световното първенство в Индия. Игра се по системата „всеки срещу всеки”, като по ирония на съдбата в последния ден в преки двубои се изправиха един срещу друг кандидатите за златните медали и в двата пола.

В Шабла бяха определени националните шампиони по шах

При девойките вечните съпернички Дарена Сиркова от София, състезаваща се в последните две години за ШК „Локомотив-2000”-Пловдив и Ани Крумова от ШК „Г.Даскалов”-Варна сътвориха изпълнена с напрежение и обрати партия. Когато Дарена поведе с качество и пешка, всички очаквахa, че партията се доиграва, но Ани не мислеше така и с изключително спокойствие и увереност „обърна” играта и постигна реми. По този начин равният брой точки, който те събраха наложи да се гледат допълнителните показатели, като едва последният-V показател даде титлата на Ани Крумова. Тя играе шах от четиригодишна възраст при един и същи треньор-мм Коста Ангелов. В момента е десетокласничка в МГ „Петър Берон”- Варна. В кариерата си досега има десет държавни титли в различните възрастови групи, в трите вида шах-класически, ускорен и блиц. Има шест участия в световни и европейски първенства.
Дарена Сиркова е от шахматно семейство, двамата й родители са бивши шахматисти. Тя е започнала да играе шестгодишна и се занимава професионално. Само на 17 години е, а вече има звание „Фиде-майстор”. На самостоятелна форма на обучение е в Испанската гимназия в София, където е единадесетокласничка. Също има запомнящи се представяния в световни и европейски първенства.

 

Бронзовият медал отново в последният кръг и отново с V допълнителен показател спечели шуменката Мария Миланова, измествайки на ІV място достойната си съперничка от ШК „ЦСКА”- Цвета Галунова, носителка на няколко държавни отличия и участничка в световни и европейски първенства.

 

При младежите отново последният кръг реши спора за медалите. Двамата съотборници от „Каиса”-Варна, Тихомир Янев и Павел Янев сътвориха една пълна с обрати партия, в която Тихомир изпадна в тежка позиция, но след единствена грешка на Павел, успя да изравни играта и постигна реми, което беше достатъчно да го направи за пореден път шампион на страната.

 

Тихомир играе от 2000 година, но в последните пет-шест години той е един от водещите играчи в тази възраст. Печелил е много титли, с променлив успех е участвал в световни и европейски първенства. Той има най-висок ЕЛО-коефициент от всички участници в първенството и е „най-възрастен” от тях. В момента е първокурсник в СУ „Св.Климент Охридски”-специалност „Информатика”.

 

Бронзовият медал отново в пряк двубой в последният кръг спечели шуменецът Боян Ангелов, макар и трудно срещу Даян Нинов от ШК „Марица-Изток”.

 

След приключването на последната партия от турнира по класически шах, медалите на победителите връчи заместник-кметът на община Шабла Мариян Жечев.