Информацията за замърсения въздух в Добрич не е актуална

Това съобщават от общината във връзка с публикация в централния печат от 9-ти май

Информацията за замърсения въздух в Добрич не е актуална

Докладът на Световната здравна организация за качеството на атмосферния въздух, публикуван в началото на месец май 2014г. започва с думите:

„Информацията в тази база данни се предоставя като услуга за нашите потребители. Отговорността за интерпретирането и използването на материала е на потребителя. В никакъв случай Световната здравна организация не носи отговорност за никакви щети, произтичащи от използването на информацията, свързана с този раздел.
Данните не са непременно официалната статистика на държавите-членки, а цифрите са събрани за да се осигури сравнимост. Страните могат да имат допълнителни по-точни данни.“

От приложената по-долу извадка се вижда, че данните за замърсеността на атмосферния въздух в България (ред 673 до ред 685), цитирани в доклада на СЗО са за 2011г. – използвани са данните на Европейската агенция за околна среда. Тези данни, под една или друга форма, се разпространяват в българското медийно пространство от месец октомври 2013г.

Община Добрич не веднъж е правила коментари по представената (вече твърде остаряла и неактуална) статистика. За пореден път уведомяваме нашите съграждани, че в периода 2011 – 2013г. Община град Добрич изпълни мерки за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух (и по-специално снижаване концентрациите на фините прахови частици). В резултат на това през 2013г. дните с превишения в средно дневните концентрации на ФПЧ 10 са 20 (при 35 допустими съгласно действащата нормативна уредба). Само за сравнение в началото на действие на програмата – през 2011г., в 144 дни са измерени средно дневни концентрации над допустимите 50 µg/m3,  през 2012 г. тези дни са 89.

Доклада на Световната здравна организация може да намерите тук.