С изложба "Историографи на Добруджа" отбелязваме Националната библиотечна седмица

В дните на Националната библиотечна седмица, 12-16 май 2014 г., Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич организира изложба от библиотечни документи под наслов „Историографи на Добруджа”, посветена на 75-годишнината от рождението на проф. д-р и.н. Антонина Кузманова и 80-годишнината от рождението на проф. д-р и.н. Петър Тодоров.

С изложба "Историографи на Добруджа" отбелязваме Националната библиотечна седмица

Изложбата съдържа библиотечни документи – книги, сборници, периодични издания, фотоси и архивни документи. Експонирани са книгите на проф. Антонина Кузманова – „Балканската политика на Румъния 1933-1939”, „От Ньой до Крайова”, „Румънските представи за българския характер на Добруджа през 1878-1940 години”, „Италия, България и Балканите (1919-1927) и книги, на които е съставител: „Научна конференция "Букурещкият договор и съдбата на Южна Добруджа”, „История на Добруджа”,  т. 4 и др.



Представени са и изследванията на проф. Петър Тодоров - „Аграрните отношения в Южна Добруджа 1878-1944” , „Освободителните борби на Добруджа”, „Овчарството в Добруджа”, „Мечта за мъж”;  книгите на които е съставител - „Страници от историята на Толбухинската болница”, "История на град Толбухин", „Един век класно училище в Добрич”, „Българският добруджански периодичен печат 1885-1918 г.”, „Извори за историята на Добруджа”,  "История на Добруджа", т. 4 и др.


Изложени са архивните материали, част от дарението на проф. Петър Тодоров – работни бележки, рецензии и кореспонденция, документи за Изложението за положението на българите в Бесарабия, Устав от Просветно-благотворителното дружество – Добруджа, Доклад за дейността на Търговско Индустриалната Камара Базарджик /Толбухин/ през периода 1930-1940 година – Икономическото състояние на Калиакренски окръг през този период от време; фотоси – Селските бунтове в Дуранкулак, Панаирът в Добруджа, Адриана Будевска, Посрещане на освободителните войски в Добруджа и др.

Проф. д-р Антонина Кузманова е родена на 25.04.1939 г. в София. Завършила е история в СУ. През 1964 г. с конкурс е приета за аспирант по история на Румъния в Института по балканистика при БАН. През 1968 г. завършва двегодишна специализация в Институт за висши европейски проучвания в Торино, Италия. Владее отлично румънски, френски, италиански и руски езици. Автор на книги, около 100 научни статии, съставител и редактор, преводач от румънски език, с  множество публикации, свързани с добруджанския край. През 2002 г. проф. Антонина Кузманова е вписана в Почетната книга на Добрич.


Проф. д-р и.н. Петър Тодоров е виден български историк и историограф, роден през 1934 г. в с. Житница, починал на 15 февруари 2014 г.  От 1964 до 2011 година работи във Великотърновския университет. През 2000 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Добрич”. Проф. Тодоров е автор на редица монографии, статии, студии и сборници с документи и има приносен характер в проучването на историята на Добруджа, дългогодишен преподавател. Ръководител е на научни форуми и на комплексни програми за проучването на Добруджа и на Северното Причерноморие, редактор на научни списания и изследвания, и съавтор на множество трудове, свързани с историята на Добруджа.

Проф. Тодоров направи обемно дарение през 2013 г. на добричката библиотека, което съдържа ценни документи и материали от неговия личен научен архив, събирани в продължение на половин век от наши и чужди архиви и библиотеки. Тази колекция се съхранява в Регионална библиотека „Дора Габе” и е достояние на всички изследователи на новата история на Добруджа. 



Експозицията за бележитите историографи на Добруджа е подредена в Централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от днес до 30 май.