174 години от рождението на Стефан Караджа

Община град Добрич приканва своите съграждани да поднесем цветя на неговия паметник.

174 години от рождението на Стефан Караджа

Днес, 11 май, се навършват 174 години от рождението на Стефан Караджа – български национален герой, революционер и войвода.



Стефан Тодоров Димов /Стефан Караджа/ е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме, Ямболско, което днес носи неговото име. През 1844 г. в търсене на препитание семейството му се преселва в близкото с. Дюкмен /дн. Леярово/, Ямболско, през 1846 г. се мести в Лудогорието, а година по-късно се настанява за постоянно в Северна Добруджа – първоначално  в с. Долно Чамурлии, Бабадашко, впоследствие в селата Бейдауд, Саръюрт и Потур и след 1854 г. в град Тулча. Там бащата работи като пазвантин, а Стефан е негов помощник. Още с пристигането си в града момчето се записва в местното училище, но поради липса на средства, скоро е принудено да го напусне. След като по време на сватба побеждава прочутия турски борец Гаази Плиса, Караджата попада под ударите на властта и става революционер.

Той участва като доброволец в Първата и Втората българска легия в Белград, в  четата, водена от Хаджи Димитър и Желю воевода, и изпълнява различни революционни задачи. На 6 юли 1868 г. заедно с Хаджи Димитър застава начело на чета от 127 души. През нощта четата преминава р. Дунав, но тъй като още при дебаркирането си е забелязана от турски патрул, войводите провеждат военен съвет и решават да не обявят замисленото въстание, а да стигнат възможно най-бързо до Балкана. През следващите три дни те водят три последователни тежки сражения без никакъв отдих. Четвъртото е в местността Канлъдере край Вишовград /дн. село в Община Павликени/ на 10 юли. Тук четата попада под кръстосан противников огън. По време на боя Стефан Караджа е тежко ранен и пленен. На 12 юли той е откаран в Търново, а по-късно и в Русе, където е осъден на смърт чрез обесване от съставения от Мидхад паша извънреден съд. На 31 юли 1868 г. Стефан Караджа умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка.