Японският премиер: Ще вдигнем страната от пепелта

В опит да успокои съгражданите си, японският премиер Наото Кан заяви, че страната има сили да се възстанови от катастрофалното земетресение, унищожителното цунами и последвалата ги ядрена криза. Въпреки думите му обаче положението във Фукушима остава много тежко.

Японският премиер: Ще вдигнем страната от пепелта
Японският народ ще преодолее тази трагедия и ще се възстанови от последствията на земетресението и последвалото цунами. Ще изградим Япония, заяви Наото Кан. Той се закани, че ще наложи „строг контрол” над кризата в авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1”.

Междувременно Япония повдигна нивото на опасност за авариралата ядрена централа от четвърто на пето ниво. Скалата на атомните инциденти е 7-степенна, като досега толкова високи нива е постигала аварията само в Чернобил.

С пета степен бе оценена опасността след аварията в американския АЕЦ в „Три майл Айлънд” през 1979 г. Според определението на МААЕ този тип авария са с „ограничено разпространение на радиоактивни материали в атмосферата.

Смята се, че през 1979 г. авариралата американска централа е причинила рак на 200 човека, но повечето от тях са били работници в централата, припомня BBC.

На този етап в Япония висока радиация е измерена в радиус от 30 километра около АЕЦ.

Все още работниците на ядрената централа не са овладели положението, което бе определено по-рано през деня, като борба с времето. Спасителите се опитват да възстановят захранването на охладителните системи на реакторите, но ако не успеят вероятно ще трябва да ги затворят в бетонен ковчег. Засега този вариант е при крайна необходимост, но всички са категорични, че положението не е розово.

Докато ядрените специалисти се опитват да овладеят ситуацията във Фукушима, не по-малко драматична е борбата на спасителите да помогнат на пострадалите от цунами причинено от земетресението  от 9-та степен по скалата на Рихтер точно преди седмица.

Очаква се жертвите да са най-малко 16 000, изчезналите са над 10 000.

Работата на спасителните екипи е изключително тежка заради студа и продължаващия снеговалеж. Милиони хора са без питейна вода, електричество и храна.

Около 300 000 са останали без дом. Според информация на властите 27 души оцелели след труса и цунами са починали в следствие на недостатъчно медицински грижи, лекарства и провизии.