Краят на България - само след век

Ако тенденцията от последните 25 години се запази, последният българин ще умре около 2110 - 2115 година, заяви Костадин Костадинов.

Краят на България - само след век

Костадин Костадинов - директор на Регионален исторически музей - Добрич представи книгата си "Демографската катастрофа на България". Тя е издадена по програма на Европейския парламент с цел представяне на всички параметри на българския демографски колапс пред европейската общественост. Първото представяне на книгата бе днес пред добричлии - в Дом-паметник "Йордан Йовков", а следващото ще бъде в края на юни в Брюксел. Тя е на англйиски език, а нейн съавтор е и Спас Ташев, който в 8 страници е представил оптимистичните възможности за разрешаване на демографския проблем.



Катастрофална е дума, която прекалено бледо описва ситуацията, смята Костадин Костадинов. За последните 25 години в следствие на емиграция и смъртност българският народ намалява с 25%. Страната ни е на второ място в света по този показател, след остров Кук в Тихия океан, чието население за периода е спаднало с 40%, от 19000 на 10000 човека.

Корените на проблема датират още от преди 1989 година, началото му поставя миграцията от селото към града в края на 40-те и началото на 50-те, но тогава все пак държавата предприема мерки и след 1964 година раждаемостта се повишава, обясни Костадин Костадинов. Основни причини за демогрофската криза след 1989 година са емиграцията, влошаването на икономическите условия и лошото здравеопазване. Отрицателният естествен прираст за страната е -8 промила, но сред българското население достига до -15, съобщи Костадин Костадинов. Явлението е уникално за световната история, не се е случвало население да намалява с такива темпове без война, загуба на територии или епидемия, обясни авторът на книгата при представянето й пред добричлии.

Екстраполацията показва, че само след век - през 2110 - 2115 година, ще умре последният българин и тогава ще настъпят краят на държава и народ с 1400-годишна история.

Случващото се е трета национална катастрофа, смята Костадин Костадинов. Той е проучил проблема и в сходни по манталитет балкански държави като Македония, Румъния, Гърция и многократно бомбардираната през последните 20 години Сърбия и е категоричен, че в тях няма подобна разруха и упадък.

Има народи без държава, но няма държави без народ, България се превръща в една територия, а когато това се случи с една държава - тя е готова за приемане, каза още Костадин Костадинов. С бежанците, който всъщност са нелегални емигранти, се тества съпротивителната сила на остатъчното българско население, на нас - останалите тук 3/4 от българите, заяви той.

Ако започнем да работим от днес, все още има шанс, смята Костадин Костадинов. Три са основните мерки, които трябва да се предприемат, за да не изчезне българската нация. Първата е поощряване на раждаемостта сред българите, която е ниска не само по икономически причини, но и заради загубата на морални ценности като брак и семейство. Другите действия, които могат да спрат демографската катастрофа са приобщаване на българската диаспора в чужбина - най-вече в бившите съветски републики, и връщане на емигриралите след 1989 година българи, които заедно с децата си са между един милион и един милион и половина.