Арестуваха Сополанкото и Долара за наркотрафик

Криминалисти на ОДМВР - Шумен, съвместно с колегите си от ГДНП, пресякоха канал за трафик на прекурсор за производство на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР

Арестуваха Сополанкото и Долара за наркотрафик

Организатор на канала бил Емил Асенов – Байчото от Нови пазар.  Помагали съгражданите му Елзер Мустафов и Мартин Мартинов. Важна част от бандата били известните в добричкия ъндърграунд баща и син Росен Асенов – Сополанкото и Асен Росенов – Долара, съобщиха шуменски медии.

Подробности около проведената под ръководството на прокуратурата операция, при която са иззети около 90 кг таблетки, оповести главният секретар на МВР гл. комисар Светлозар Лазаров на пресконфенция в Шумен днес.



Криминалистите работили по информация, че в средата на април жители от град Нови пазар са предприели пътуване до Турция и след като закупили прекурсор за производство на амфетамин във вид на таблетки, го укрили в Истанбул. На 19 април т.г. криминално проявените Елзер Мустафов и Мартин Мартинов внесли стоката в България с лек автомобил „Фолксваген” с шуменска регистрация и я доставили на Емил Асенов – Байчото в Нови пазар. Същия ден под надзора на прокурор от окръжна прокуратура, били предприети претърсвания и изземвания от два адреса - дома на Емил Асенов и имот в землището на града, както и от четири автомобила. Оттам са иззети  около 90 кг таблетки с надпис „CIRRUS”- в насипно състояние и блистери. Веществото е било предназначено за Полша.

По думите на прокурор Долапчиев по случая  е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР- Шумен. Към момента за престъпление по чл. 354 а от НК са повдигнати обвинения на петима мъже -  тримата новопазарци и двама добричлии – 42-годишния Росен Асенов – Сополанкото и 21-годишния Асен Росенов – Долара. С постановления на прокурор им е наложено задържане за срок до 72 часа. Днес в окръжния съд са внесени искания за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража”. По досъдебното производство е налична и физико-химическа експертиза, с която е установено, че в иззетия продукт се съдържа веществото „псевдоефедрин”, което е прекурсор за производство на метамфетамин, съобщават още от пресцентъра на МВР.