Баща преби до смърт 7-годишното си дете; Младеж закла приятел за 5 бона; Четири партии с депутати в Брюксел

Доходите ни пълзят с 3-5% до 2017 г.; Баш майстори мамят пенсионери по селата; 50 000 българи поискаха опрощаване на задължения към хазната

Баща преби до смърт 7-годишното си дете; Младеж закла приятел за 5 бона; Четири партии с депутати в Брюксел

Стандарт
Комисия рови за връзки с ЕРП-та
Временна комисия, която да провери всички политици за нерегламентирани връзки с ЕРП-тата, ще бъде създадена в парламента. Идеята за проверка на властта е на БСП, научи "Стандарт" от ключови представители на "Позитано" 20.

"В БСП обмисляме създаването на подобна комисия, не е проблем да подкрепим "Атака" и в тяхното искане, но ще настояваме за по-широк обхват, за да проверим политиците за връзките им в тази посока", коментираха червени депутати.

Все още пълният текст на предложението за съставянето на временната анкетна комисия не е готов, но веднага след великденската ваканция на депутатите предложението ще бъде внесено, коментираха неофициално соцдепутати. От ДПС също дадоха да се разбере, че ще подкрепят създаването на подобна комисия. Идеята за създаването й е от преди месец и е на независимите депутати Румен Йончев и Светлин Танчев, припомниха от "България без цензура".

224 щурмуват Брюксел
От 22 до 25 май във всичките 28 страни членки на ЕС ще се проведат избори за състава на новия Европейски парламент. Вотът у нас е на 25 май. Централната избирателна комисия ще обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите между партиите и коалициите официално не по-късно от три дни след изборния ден. А максимум 5 дни след вота и точния списък с новите български евродепутати.

София. 224 кандидати за евродепутати от България влизат в битката за Европейския парламент. Списъкът ще набъбне още до края на днешния ден, когато изтича крайният срок за регистрацията на кандидатските листи, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

България ще има 17 свои представители в Брюксел след 25 май от общо 751 евродепутати от всичките 28 страни членки на ЕС. Но почти всички партии и коалиции са регистрирали максималния възможен брой кандидати в своите листи. От общо 177 официални партии у нас 18 са се регистрирали за самостоятелно участие в европейските избори. Шест пък са коалициите за евровота. А 10 са независимите кандидати за Брюксел.

Труд
Доходите ни пълзят с 3-5% до 2017 г.
Българската икономика ще продължи да крета бавно нагоре поне до 2017 г. В резултат доходите от труд също ще растат почти незабележимо - средно с 3,5% - 5,5% номинално в следващите три години. Това става ясно от Конвергентната програма на България за периода 2014 - 2017 г., която предстои да се изпрати на Европейската комисия.

Според правителствените експерти задържащ ефект върху растежа на доходите от труд ще продължат да оказват високите нива на безработицата. Според прогнозите през тази година тя ще намалее минимално - с 0,1 процентни пункта до 12,8%. В следващите три години положението постепенно ще се подобрява, като през 2017 г. се очаква безработицата да падне до 10,9%.

Доходите, които зависят от държавата, ще се покачват. Минималната работна заплата ще стане 380 лв. от 1 януари догодина, 420 лв. - от началото на 2016 г. и 450 лв. - от 1 януари 2017 г. От 1 юли всяка година пенсиите ще се осъвременяват по “швейцарското правило”, но точни разчети няма.

Баш майстори мамят пенсионери по селата
Акция срещу майстори измамници поде кметицата на варненското село Казашко Гергана Петкова. Чрез фейсбук тя огласи призив до съселяните си да не наемат ремонтни бригади, обещаващи евтини услуги.

“Зачестяват измамите, извършвани от лица от ромски произход. Първоначално ви уверяват, че ще поправят покрива или ще ви направят изолация на съмнително ниска цена. Впоследствие се оказва, че трябва да платите по-висока сума, надвишаваща 2-3 пъти нормалната. Кметство Казашко ви съветва да не приемате оферти от такива лица”, апелира Петкова. Тя съветва по-младите да предупредят възрастните си роднини за опасността и при най-малко съмнение да търсят полицията.

24 часа
50 000 българи поискаха опрощаване на задължения към хазната
50 000 българи поискаха данъчна амнистия и опрощаване на задължения към хазната заради настъпила 5-годишна давност. Данните са на Националната агенция за приходите. Най-много са заявките за отписване на глоби към КАТ, съобщава bTV.
Но данъчните предупреждават, че всяко пето искане за отписване на данъци или глоби е несъстоятелно. Срещу тази група длъжници хазната вече е започнала някаква форма на доброволно или принудително събиране в последния момент - преди да настъпи давността.

Приходната агенция напомни също, че остават броени дни до крайния срок за подаване на данъчните декларации. Срокът изтича на 30 април. Около 200 000 сънародници още не са сторили това.

Търговци внасят нелегално по 10 млн. цигари дневно през един ГКПП
Дребни контрабандисти успяват да прекарат по около 10 милиона незаконни цигари дневно през всеки от по-натоварените гранични пунктове у нас.
Само на Капитан Андреево за едно денонощие поне 100 коли, 30 автобуса и близо 500 камиона вкарват нелегално у нас малки пратки папироси от 1 до 10 мастербокса.
Това показват 3 експертни анализа, изготвени за МВР, ДАНС и финансовото министерство в края на миналата и началото на 2014 г., научи “24 часа”.

Монитор
Първокласничката Пламена издъхнала от тежките травми навръх Великден
Баща преби до смърт 7-годишното си дете
Мъжът държал дъщерите си затворени, рядко ги пускал да играят
Баща преби до смърт собственото си дете навръх Великден в Русе. Първокласничката Пламена издъхнала от тежките травми още преди да постъпи в болницата.

Трагедията е станала към 17 часа в неделя в блок „Мура” в квартал „Изток”. 38-годишният Пламен Пенчев живеел с двете си момиченца – 7-годишната Пламена и 4-годишната й сестричка Десислава, и с приятелката си на първия етаж в общинското жилище. Според първоначалните данни родителят ритал детето,

докато сърцето му се пръсне

Когато момиченцето се отпуснало и вече не давало признаци на живот, мъжът го грабнал и със свой познат го откарал в русенската болница. Медиците установили, че детето вече е мъртво. Те подали сигнал в полицията.

Убиецът разказал как е обрал авера си и го изхвърлил в канавка
Младеж закла приятел за 5 бона
Жертвата бил дистрибутор на сладкиши, парите били от оборота на магазини
Младеж от Бургас закла зверски свой съсед заради 5000 лева. Драмата се разиграла на Разпети петък. Трупът на убития Николай Христов е открит на следващия ден в изоставено пасище край карнобатското село Сигмен. Микробусът на жертвата „Форд Транзит” пък е намерен на около 50 км от захвърления труп. Возилото е изоставено от убиеца в землището на бургаското село Банево.

22-годишната жертва работел като дистрибутор на шоколадови изделия и ядки. Оборот от 5000 лв., който Николай носел в себе си, е причина за жестокото убийство. Разследващи са разкрили и задържали екзекутора

21-годишният Тодор Атанасов е арестуван с полицейска заповед. При извършения обиск в дома са открити ножът, с който той убил Николай, и откраднатите 5 бона от служебния му оборот.

Сега
България изостава по растеж и от държавите в Централна и Източна Европа
Страната ни е с най-голям ръст на изпадналите в несъстоятелност фирми за 2013 г.
По-голямата част от страните в Централна и Източна Европа печелят от възстановяването на развитите икономики и ще отбележат сериозен икономически растеж през 2014 г. Перспективите са най-добри пред Латвия, Литва и Полша. България обаче остава далеч назад след лидерите в тази класация и не успява да се възползва от оживлението в ЕС. От 11 изследвани държави тя се нарежда на 9-о място по прогноза за растеж. След нея са само Словения и Хърватия. Освен това през миналата година страната ни е регистрирала и най-голям ръст в броя на изпадналите в несъстоятелност фирми. Това показват данните на анализаторите от "Кофас", един от световните лидери в областта на кредитното осигуряване и застраховане, за развитието на световната и на европейската икономика през 2014 г.

С прогнозиран реален растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1.6% през 2014 г. България е сред централно- и източноевропейските страни, чиито икономики ще се възстановяват по-бавно. С най-добри перспективи за растеж са Латвия (4.2%), Литва (3.4%), Полша (2.9%). По-висок растеж се очаква и за Естония (2.7%), както и за Румъния и Словакия (2.3%). С отрицателен растеж в групата са Хърватска (-0.2% от БВП) и Словения (-0.8%). Очакванията на "Кофас" за България се разминават с прогнозата на нашето Министерство на финансите, която първо бе за растеж от 1.8%, а след ревизия на инфлацията бе увеличена на 2.1%.

Над 4000 учители напуснаха системата на образованието през 2013 г.
На фона на крещящата нужда от учители общо 4074 преподаватели от 306 държавни и 1098 общински училища са напуснали системата на средното образование през 2013 г. Това показват данните на Министерството на образованието. Анализ на синдикат "Образование" при КТ "Подкрепа" показва огромната необходимост от учители в почти всички области на страната. Очаквано най-търсени се оказват специалистите по английски език и информационни технологии. Преподаватели по чужди езици и ИТ се търсят предимно в големите градове - София, Пловдив, Благоевград, Разград, Шумен, Бургас, Варна и др. В столицата се търсят и преподаватели по български език и начални учители.

Дневник
Под критичния минимум е броят анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите
Кризата с лекарите у нас добива застрашителни размери. В цели области липсват някои от най-важните специалисти, а според съсловната организация на лекарите до 10 години ситуацията с липсата на специалисти ще стане драматична - дотогава половината от медиците ще бъдат в пенсия, а повечето млади лекари ще бъдат в чужбина, напомни Би Ти Ви.

В момента под критичния минимум е броят на патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите, гласи анализ на Българската стопанска камара.

Най-засегнати са областите Габрово, Смолян, Монтана, Враца, Кюстендил. В област Смолян, където има 5 болници, а населението е над 120 000 души, имат само трима ендокринолози, двама пулмолози и един неонатолог.

Капитал
Блъсков купува "Труд" (обновена)
Венелина Гочева изненадващо се разделя с всекидневника година след като го придоби
Поредна сделка за "Труд" и втора за вестникарския пазар беше обявена в последния работен ден на миналата седмица, когато trud.bg съобщи, че  Петьо Блъсков е подписал предварително споразумение с Венелина Гочева за покупката на всекидневника и седмичника "Жълт Труд". По-късно Блъсков потвърди сделката, но отказа детайли за финансиране, промени и т.н. Затова пък през празниците той ясно изрази положителното си отношение и към личността на депутата от ДПС Делян Пеевски, и към свързвания с него политически проект на Николай Бареков.

Изненадващата продажба

Журналистите от "Труд", които до този момент не са имали информация за сделката, са били събрани за среща с издателя в четвъртък вечер, след като тя вече е била обявена на сайта на всекидневника. Венелина Гочева е представила новия издател и след това Блъсков е говорил пред журналистите. Той заявил, че ще съживи вестника и ще го направи по-динамичен, като ще се използва потенциалът на марката. Казал е, че няма да прави промени в екипа.

Дружеството, което издава дневния и седмичния "Труд", е "Медиа холдинг" АД и вероятно то ще бъде продадено. Последният наличен финансов отчет на компанията е за 2012 г. и показва приходи от дейността от 10.7 млн. лв. и нетна загуба от 3.7 млн. лв. Към момента дружеството е съдлъжник по кредит на сегашния си собственик за 15 млн. евро към Инвестбанк. Досега изпълнителен директор и главен редактор беше Иван Михалев, който остава в екипа.

За да бъде осъществена сделката, трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията, което ще отнеме поне месец.

Венелина Гочева чрез "Про нюз" купи през 2013 г. двата вестника и други издания от предишните им собственици Огнян Донев и Любомир Павлов, след като срещу тях започна атака през прокуратурата и медиите на Ирена Кръстева. Сделката предизвика много въпроси, а финансирането й беше обяснено с кредитиране. До декември 2010 г. мажоритарен собственик беше германската WAZ, която контролираше "Труд" и "24 часа" от 1997 г.

Тепърва ще се изяснява и как ще бъдат разделени рекламните продажби и други операции на двата всекидневника, които от времето на WAZ са комбинирани.

Репортер
Четири партии с депутати в Брюксел
ГЕРБ, БСП, ДПС и „България без цензура” с европейско представителство
Четири български партии ще успеят да излъчат свои представители в европарламента, прогнозира букмейкърът „Евробет”.

Заложната къща оценява с 1.75 коефициент шансът само четири формации да имат евродепутати след 25 май, докато опцията пет политически сили да получат представителство в Брюксел се оценява с 1.95 коеф.

Най-вероятно евродепутати ще излъчат ГЕРБ, БСП, ДПС и партията на Николай Бареков „България без цензура. Това са и формациите с най-голям шанс за победа на европейските избори.

Специалистите оценяват евентуалната победа на ГЕРБ с 1.40 коефициент, докато за победа на БСП може да се залага при 1.60 коеф. Шансовете на ДПС са оценени на 10 коефициент, докато всеки залог за партията на Бареков може да бъде умножен по 15.

Ниска избирателна активност на вота предвиждат букмейкърите. С най-нисък коефициент е оценен шансът действителните гласове да са между 2 500 001 и 2 750 000. Специалистите прогнозират до 4% разлика между първите две партии на вота.

БГ доматът оцелява и след края на света
Българските семена ще бъдат съхранени за поколенията дори при ядрена катастрофа
Ценни чисто български култури като доматът „Биволско сърце” ще оцелеят и след края на света. Уникалните ни растителни форми ще бъдат запазени в световното хранилище за семена на архипелага Шпицберген в Норвегия, съобщи за РЕПОРТЕР гл. ас. д-р Гергана Дешева, отговаряща за българската генна банка в Садово.

В ледените скали на най-северната част от страната съвременният Ноев ковчег трябва да издържи на ядрена война, удар от метеорит и пр., и така да запази разнообразието на природата за поколенията.

„Ще пратим от почти всички видове култури – зърнено-житни, зърнено-бобови, технически култури. Първоначално говорим за 2000 – 3000 образци, които трябва да пристигнат през октомври таза година. Постепенно ще изпратим и още”, каза ученият. Първи засега ще заминат специално изсушени семена от пшеница, ечемик, нахут, царевица, сорго, фасул, бакла, леща, вигна и секирче.

„Всъщност едва започваме нашата колекция. Имаме възможност да направим една от най-големите такива до 3-4 години”, каза още д-р Дешева.

По думите й страната ни изпраща изцяло български форми, към които в Норвегия интересът е изключително голям.