Разследват убийството на Александра; Борисов: избори „2 в 1”; Кризата в Украйна

Станишев: европейските социалисти са по-справедливи към България, Расмусен: Русия пак иска сфери на влияние...

Разследват убийството на Александра; Борисов: избори „2 в 1”; Кризата в Украйна

Изборите за Европейски парламент и засилващият се предизборен патос заемат подобаващо място на страниците на неделните вестници.


„Държавата е заложник на най-малката политическа партия в парламента и колкото по-бързо се направят избори, толкова по-добре и за БСП, и за ДПС.
Това каза пред журналисти в Смолян лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов...
Трябва да се мине веднага през предсрочни избори - 2 в 1 май месец, да не се харчат 20 милиона след това за нови избори и както ни подреди народът всички да се смирим и да изпълним волята му", каза Борисов.
На въпрос как ще коментира това, че от новопоявили се партии крадат депутати от ГЕРБ, Борисов заяви, че партията им е голяма и могат да бъдат донори на много партии..." - в. „Труд".

„Най-правилно е да се направят избори 2 в 1, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред "Дарик радио". По думите му хората вече са осъзнали какво означава да са зависими от "Атака", затова избирателната активност на предварителни избори би била голяма.
По думите му ГЕРБ в момента е в добра кондиция и би се справил успешно на такива избори, а той е свикнал да се изправя срещу компроматите, с които винаги се е работело срещу партията. "Винаги сме водили европейски дебат и национална политика, а това, че срещу нас винаги се е работело с компромати и черен пиар на всички избори досега - аз съм свикнал", каза той.
Борисов отново заяви, че парламентът не функционира нормално в сегашната си конфигурация и че ДПС и БСП са заложници на "Атака"...
"Аз мисля, че и БСП, и ДПС няма така смело да приемат подкрепата на "Атака" или на друга партия, без да е гарантирано това от едно коалиционно споразумение. А и не на последно място пък считам, че не е редно преди изборите, преди да знаем как ни е подредил народът, да се обявяват предварително коалиции", заяви лидерът на ГЕРБ..." - в. „Дневник".

„Евросоциалистите винаги са били по-справедливи към България според Станишев
Европейската десница е показала много по-малко ангажираност с проблемите на България, за разлика от социалистите, които винаги са били справедливи и са третирали България като равноправен партньор, заяви лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред радио "Дарик".
Той даде пример с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който много ясно и аргументирано заявил пред Европейския съвет позицията си за присъединяването на България и Румъния в Шенген".
По думите му на-големият дебат на предстоящите евроизбори, който засяга пряко и България, е това по какъв начин да бъде преодоляна икономическата и социална криза, как да се създадат работни места и Европа да не загуби социалния си облик..." - в. „Сега".

„Важна тема според Станишев е и мястото на България в Европейския съюз, това тя да бъде третирана наравно с останалите. По думите му това може да се случи, само ако Мартин Шулц е начело на Еврокомисията.
Третата тема е свързана с усвояването на европейските средства. "За да се получи истинската промяна, за да може нашата алтернатива да сработи, е необходимо да променим баланса и в Европейската комисия, и в Европейския парламент, за да могат да сработят повече социални политики, политики на солидарност между европейските държави, политики за растеж, за активна роля на държавата и в инвестиционния процес, и в създаването на работни места", обоснова се той.
Според лидера на БСП евроизборите ще дадат силата за правителството - да продължи това, което е започнало. Той посочи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска да спечели изборите, за да призове кабинета да си подаде оставката..." - в. „Дневник".

„Централната избирателна комисия (ЦИК) анулира регистрацията за европейските избори на три формации - Българска демократична общност, Партия на Българските комунисти и Национал-демократичната партия.
Причината е, че при проверка в ГРАО комисията е установила, че партиите не са събрали необходимия брой подписи, за да участват в евровота на 25 май - 2500.
До изтичането на крайния срок за регистрация - 9 април, официално документи подадоха 18 партии, 16 коалиции и 5 инициативни комитета.
ЦИК регистрира служебно всички подали документи, но ако при проверката на ГРАО, чийто срок е до 12 април, се открият нередности с подписките от 2500 избиратели, регистрациите ще бъдат анулирани." - в. „Стандарт".

Кризата в Украйна и геополитическите й измерения също са сред водещите теми на всекидневниците.

„Окупацията на Крим е незаконна и неприемлива. В отговор предприехме редица мерки срещу Русия. Всяко следващо нагнетяване на напрежението или военни действия също ще предизвикат ответна реакция, заяви посланикът на САЩ в България Марси Рийс. По думите ? винаги има последствия от една международна изолация.
"Ние наистина се стремим към дипломатическо решение на тази криза. Няма съмнение, че всички искат това. Бихме желали руските войски да се изтеглят от Крим, да има деескалация на напрежението. Бихме искали да видим как украинците сами градят бъдещето си, без заплахи на тяхната граница и без вътрешни хора, които разпалват напрежение и трудности", заяви тя.
По думите ? заплахата от тежки икономически санкции не е заблуда. Според нея досегашният успех се дължи на единната позиция на международната общност. "Основните въпроси в кризата до момента бяха свързани с реакцията на международната общност за референдума в Крим и суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тук всичките ни позиции се припокриват с тази на България", отбеляза дипломатът.
Тя заяви, че е важно да се държи възможността за нови санкции, "защото шансът за постигане на добро дипломатическо решение зависи от твърдостта и единството на международната общност". "Трябва да има дискусии за санкциите, за споделената отговорност за тяхното прилагане и затова как да ги приложим интелигентно. Каквото и да правим, то трябва да уязви Русия, а не вас", отбеляза тя.
" Надявам се, че ще успеем да решим кризата без да прибягваме до нов кръг санкции, но ако все пак се наложи да решим за такива санкции, трябва внимателно да преценим по какъв начин да го правим", допълни посланикът..." - в. „Дневник".

„Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен в интервю за предаването „120 минути" по bTV. 
Той защити тезата си от своята последна публикация в британския вестник „Телеграф", че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера от преди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси в следствие на събитията в Украйна. 
„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл", коментира Андерс фог Расмусен.
Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила". „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение", коментира още генералният секретар на НАТО..." - в. „Сега".

„Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила".
„Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение", коментира още генералният секретар на НАТО...
Въпреки че не се ангажира с хипотеза, че без разширяването на НАТО в Източна Европа много държави в региона биха имали съдбата на Крим, той се съгласи, че „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член Пети, който гласи, че атака срещу една страна-членка се възприема като атака срещу всички".
„Това има много силен възпиращ ефект по отношение на солидарността и колективната защита. Нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с масирана военна сила, която ще предпази и защити нашия съюзник. Това дава истинската сигурност", подчерта Расмусен.
По думите му, най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО. Това е и причината за поредицата военни учения в Източна Европа на фона на събитията в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия.
Генералният секретар на НАТО посочи, че в съвременния свят сигурността често надхвърля военните измерения. „Ние се нуждаем от един по-цялостен подход по отношение на сигурността", подчерта той. От България, която е почти 100% зависима от енергийните доставки на Русия, Андерс фог Расмусен отправи съвет към Европа да редуцира зависимостта си от Русия.
„Виждаме, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие по отношение на своята отбрана и външна политика. Според мен подходящият отговор на това е силна обща европейска политика, която цели редуциране на зависимостите от Русия", смята генералният секретар на НАТО..." - в. "24 часа".

Разследването на убийството на 9-годищната Александра също е сред темите на неделните вестници.

„Атанаска Георгиева е направила пълни самопризнания за убийството в Областната дирекция на полицията в Бургас, съобщи "Дарик"...
43-годишната Атанаска Георгиева от Златоград е убила малката Александра, без да планира предварително престъплението. Според разследващи момиченцето е умъртвено още в четвъртък вечерта. Драмата се разиграла на етажната площадка пред вратата на родителите на Алекс в около 17 часа в четвъртък. През това време майката и бащата са си били у дома, но не чули нищо. Докато Веселин и Ева чакали детенцето си да се прибере от училище, то е издъхвало на метри от тях.
Убийцата и Александра се срещнали на площадката. Дали разменени думи между двете са провокирали агресия от страна на Атанаска разследващите все още установяват. За да завлече малката обаче, Атанаска й затиснала устата и заради това при аутопсията са открити кръвонасядания и следи от борба по лицето и шията на хлапето.
Атанаска убила Александра, като я задушила с найлонов плик. След това замъкнала телцето на горния етаж, където живеела под наем в едно от таванските помещения. Скрила безжизненото тяло под леглото си между чували със стари дрехи..." - в. „Стандарт".

„43-годишната Атанаска Тодорова не е имала съучастник в убийството на 8-годишната Александра Тодорова, разкриха криминалисти пред "24 часа".
То не е било планирано и е извършено инцидентно.
Пред разследващите Атанаска е направила самопризнания, след което ги е завела в квартирата си, където под леглото е бил скрит трупът на детето.
Убийцата е пренощувала с невинната си жертва, не е излизала от квартирата си, казаха осведомени. Помещението се намира над апартамента на родителите на Алекснадра в поморийския кв.Свобода.
Задържаната Атанаска не е с психически проблеми, вменяема е и е разбирала какво прави, смятат разследващи. Тепърва обаче това ще се изяснява с назначената вече психиатрична експертиза на убийцата.
В момента родителите на удушеното с найлонова торба момиченце са в шок, майката е на системи и състоянието й е тежко, казаха роднини, които преди минути си тръгнаха от жилището на сем.Тодорови.
Погребението на убитото дете от Поморие ще бъде утре." - в. „24 часа".

Психическо заболяване, омраза, завист или алчност. Това са четирите версии на полицията и прокуратурата за мотивите, довели до смъртта на 9-годишната Александра от Поморие.
След почти денонощие издирване момиченцето бе намерено в петък вечерта, удушено с найлонов плик, под леглото в квартирата на Атанаска Георгиева - съседката, която живее на тавана над дома на родителите му...
Освен Атанаска в петък полицията задържа за разпити сестра Северина и майка им Светла Димитрова, както и Веселин Тошев - мъж на Северина и собственик на хотел "Лагун". Както писа "Труд", маскирани и въоръжени полицаи претърсиха всички помещения в "Лагун", но следи от Алекс не бяха открити. Късно вечерта всички близки на Атанаска бяха освободени. Тя има още една сестра, но за нея не се разбра дали е разпитана...
Атанаска е имала дългове, работила е само през сезона. Иначе помагала на майка си в кухнята на "Лагун". Преди няколко месеца потърсила за заем Веселин Тодоров-Германеца - бащата на Алекс. По това време той бил със семейството си на остров Бали, а 25-годишният му син Методи отказал. Възможно е оттогава жената да е мислила как да отмъсти на семейството.
Възможно е също съседката да е завиждала на заможното семейство Тодорови. Само преди дни - на 5 април, Алекс навършила 9 години и родителите направили пищно парти с много деца..." - в. „Труд".