Забраняват риболова, затягат контрола

Засилва се контролът по Черно море във връзка със забраната за улов на калкан, която влиза в сила от 15 април 2014 г.

Забраняват риболова, затягат контрола

По време на забраната стриктно ще бъдат проверявани рибари, търговски обекти и заведения за продажба на пресен калкан, както и транспортни средства за превоз на квотирания вид риба по време на забраната.

Във връзка със надеждния контрол всички инспектори от териториалните отдели на ИАРА Добрич, Варна и Бургас, преминаха двудневно обучение.

По време на обучението, инспекторите от морските териториални отдели на ИАРА бяха запознати с изискванията за контрол върху ползването и опазването на рибните ресурси в Черно море, планът за улов на клакан за 2014 г., методологията за провеждане на инспекции, както и с изискванията за контрол на риболовните дневници.



От 14 април 2014 г. се забранява риболова.  Забраната за любителски риболов по време на размножителния период е в сила до 23  май 2014 г., включително.

Уловът на карагьоз /дунавска скумрия/ в българския участък на река Дунав се забранява до 30 април включително. Уловът на калкан в общностните води на Черно море се забранява до 15 юни, а уловът на попчета с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта във водите на Черно море се забранява до 15 май, включително.