Марс е добра алтернатива за заселване

Марс би била подходящо място да се заселим, ако нещо се случи със Зелената планета. Не бива обаче да си позволяваме своеволията, от които днес страда Земята, смята топастронавтът на НАСА Стори Мъсгрейв.

Марс е добра алтернатива за заселване
Червената планета може да бъде населена, но е добре да не правим с нея онова, което сме сторили със Земята.

Това заяви именитият американски астронавт на НАСА Стори Мъсгрейв при пристигането си у нас.

Ако Марс бъде населена със силни бактерии, те биха оцелели, категоричен е топастронавтът. Не бива обаче да си позволяваме своеволия, тъй като планетите са свещени.

Въпреки че е уведен в съществуването на НЛО, Мъсгрейв не смята, че има реални доказателства за това, че извънземни форми на живот са посещавали Зелената планета.

По думите му, ако не вярваме в извънземните, те не биха дошли на Земята, тъй като отхвърляме възможността за съществуването им. Той е убеден, че не трябва да загърбваме подобна идея, тъй като в противен случай няма да сме готови за мирна комуникация с тях, а бихме прибегнали до радикални мерки.

Самият Мъсгрейв подметна, че би се радвал да бъде отвлечен от извънземни, защото идеята му изглежда забавна.

Неговото мнение е, че пътуванията в космоса трудно биха станали достъпни за всички. Подобен вид туризъм трябва да се прави при безопасни условия, а това струва скъпо.

„Един туристически полет в космоса струва около 1 млрд. евро. Ако за него има 100 желаещи, те ще трябва да дадат по 10 000 000 долара. Цената няма да падне скоро, но за подорбиталните полети може и да има известно намаление”, посочи Мъсгрейв.

Разходите за подобно удоволствие са прекалено високи и за момента има само десетина компании, които могат да предложат подобна луксозна услуга.

Астронавтът призна, че този тип скъп туризъм не е екологичен, но пък би имал голямо въздействие върху отношението на хората към собствената си планета.

Мъсгрейв е почетен гост и лектор на форума „Туризъм и пътувания в Космоса”, който ще се проведе днес в сградата на Националната опера.