1,2 милиарда лева са привлечени по проекти в Североизточния район

С 49% са се увеличили проектите, финансирани от ЕС, стана ясно на заседание в Добрич днес

1,2 милиарда лева са привлечени по проекти в Североизточния район

Днес в Добрич бе проведено редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и на Регионалния координационен комитет /РКК/ към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район /СИР/. Заседанието бе свикано от областния управител Недко Марчев,  в качеството му на председател на съвета и комитета, за първото полугодие.



За заместник-председател на РСР СИР през настоящия мандат, беше избрана кметът на Добрич Детелина Николова.

Един от акцентите в дневния ред на заседанието бяха целите и резултатите от научните  изследвания, свързани с риска от климатичните промени и бедствия, в подкрепа на устойчивото решение на екологичните проблеми в Североизточен район. В тази връзка бяха представени три проекта:  Проект „Иновационни технологии за сигурни европейски брегове в променящия се климат» и Проект „Стратегии за повишаване на устойчивостта на бреговете»,  финансирани по 7-ма рамкова програма на ЕС,  представени от  Института по океанология - Варна и Проект „Интегрирана система за прецизно и устойчиво управление на рисковете за земеделското производство, характерни за района на Добруджа”, представен от Добруджанския земеделски институт към БСА – Генерал Тошево.

Представена беше обобщена информация за 2013 г., относно изпълнението на проекти, финансирани от ЕС в СИР. Броят на сключените и изпълняваните договори по 7-те ОП  е 790, на обща стойност 1 163 382 447 лв.; по Програма за развитие на селските райони –  14,  на обща стойност 32 568 415 лв.; по Оперативна програма за развитие на сектор «Рибарство» - 78, на обща стойност 11 260 242 лв.; по Оперативни програми за трансгранично/ВГ/ и териториално сътрудничество – 55,  на обща стойност 42 916 533 лв. В сравнение с 2012 г., броят на договорите в Североизточен район през 2013 г. по всички програми, съфинансирани от действащите през периода 2007-2013 г. финансови инструменти на ЕС, нараства с 310 или с 49%.

Присъстващите бяха запознати с актуална информация за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейските фондове за програмния период 2014-2020 г.

Представител на Министерството на регионалното развитие информира за условията и реда при стартирането на третата процедура за присъждане на европейския Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Докладвани бяха и резултатите от приключената втора процедура, съгласно които Специалната комисия е присъдила  етикети на три от общините  в  Североизточен район за 2013 г. - Търговище, град Добрич и Смядово.