Четирима журналисти от Ню Йорк Таймс изчезнаха в Либия

Четирима журналисти на Ню Йорк Таймс са изчезнали в Либия. Същевременно пък арестуваният кореспондент на Гардиън в региона бе освободен.

Четирима журналисти от Ню Йорк Таймс изчезнаха в Либия
За пореден път журналисти на западни медии са отвлечени в Либия. Сред изчезналите кореспонденти на Ню Йорк Таймс е носителят на Пулицър  Антъни Шадид,. Той е бил придружаван от  Стивън Фарел, репортер, който бе отвлечен  от талибани през 2009 г. и спасен от британски командоси.

Заедно с тях е имало и двама фотографи - Тайлър Хикс и Линси Адарио. За последен път те са се свързали с редакторите си вчера сутринта от град Адждабия.

Именно там вчера се водеха тежки сражения, като в последствие града премина под контрола на силите на Кадафи.

Междувременно Британският вестник „Гардиън" съобщи, че похитеният му кореспондент Гаит Абдул-Ахад e бил освободен. Той вече се намира „извън страната, жив и здрав”, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на главния редактор на вестника в „Туитър”.

Главният редактор благодари за освобождението на журналиста Гейт Абдул-Ахад, обръщайки се към „всички, които са помогнали”.

Иракчанинът Гейт Абдул-Ахад беше арестуван на 2 март в Либия за незаконно влизане в страната.

Миналата седмица пък бяха освободени пратеници на BBC, които са били жестоко бити и измъчвани от войници на Кадафи. Те дори инсценирали екзекуцията им.