Децата на Добрич - най-изложени на пасивно тютюнопушене в дома си

Най много са родителите пушачи в Силистра (81.9%), Добрич (78.1%), Враца (76.7%) и Видин (72.1%), а най-малко в София област (40.7%), Ямбол (41.6%), София-град (43.5%) и Бургас (43.7%).

Децата на Добрич - най-изложени на пасивно тютюнопушене в дома си

Националният център по обществено здраве и анализи проведе национално представително проучване  в 28-те региона на страната. Анкетирани са 2914 родители на деца от 3 до 7-годишна възраст от случайно подбрани детски градини. Анализът на резултатите показва, че 57.5% от децата в страната са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Пушат 45.7% от бащите и 39.0% от майките. Само 42.5% от децата живеят в дом без тютюнев дим. При включване обаче и на индикатора тютюнопушене на други възрастни (баба, дядо и роднини пушачи), относителният дял на тези домове намалява до 39%. И двамата родители пушат в ¼ от домовете на деца от 3 до 7 години. Най много са родителите-пушачи в Силистра, а на второ място в Добрич.



Пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система. Проучването установява, че родителите пушачи съобщават за по-чести остри респираторни инфекции, както и наличие на изразена респираторна симптоматика при децата си. Анализът показва, че децата на пушачи боледуват значително по-често от бронхиолит, бронхити, бронхити с обструктивен синдром и пневмонии. Все още голяма част от родителите омаловажават риска от пасивното тютюнопушене за здравето на детето, като продължават да пушат в негово присъствие, съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.