Арендаторите без субсидии при натравяне на пчели

Това е едно от предложенията на пчеларите, които вече са внесени в Народното събрание.

Арендаторите без субсидии при натравяне на пчели

Имаме конкретни предложение и допълнения на Закона за растителна защита, съобщи на пресконференция в Добрич Янко Янков - областен координатор за Добрич на Съюза на българските пчелари. Те вече са внесени в парламентарната комисия по земеделие и храни.



Настояваме в случаи на натравяния на пчели да има виновни, обясни Янко Янков. Единици са наказаните арендатори в страната, защото според сега действащия закон потърпевшите пчелари са задължени да си търсят правата по съдебен път. Често те се отказват да заведат дело, заради разходите. Понякога не се стига до съд, защото арендаторите предпочитат да покрият загубите на пострадалия, коментира Янков. Според него случаите като този в добричкото село Свобода от миналата седмица са криминални и се предлага при тях не пчеларите да съдят арендатора, а институциите да се ангажират с наказанието на виновника.

Предлагаме арендаторите да остават без субсидии за годината, когато са причинили натравяне на пчели, съобщи Янков. Той обясни, че това е възможно, защото вече има такава практика при запалване на стърнища от земеделците.

Друго основно искане за промяна е пръскането да се осъществява след потвърждение, че пчеларите са уведомени за него. Към момента режимът за тези дейности е уведомителен, но се иска да стане разрешителен.

При натравяния пчеларите търпят икономически и финансови загуби, но при смърт на пчелите губи природата, губим всички ние, заяви Янко Янков.

Областният координатор за Добрич на Съюза на българските пчелари съобщи още, че за да са ефективни в отстояване на исканията си националните пчеларски сдружения пристъпват към обединение. Общият им брой е 8. Вече са предприети първи стъпки към обединение.