Час по знания в игра

Как може традиционният скучен учебник да се превърне в интересна игра?


Час по знания в игра



От началото на учебната година това вече е факт в  СОУ „Петко Рачов Славейков”. С помощта на интерактивната технология „Енвижън”  ученето е лесно и интересно за малчуганите  от началните класове. „Енвижън” е помощно средство,  което прави часовете по-интересни и забавни.


Лаптоп,  проектор и безжична мишка за всеки ученик -  това е „Енвижън”.  Електронният урок се проектира на стената,  а децата участват  като с мишките избират правилния отговор.



Отскоро децата от 1 клас се радват и на „Jumpido” .  Това е серия образователни игри по математика за началното образование,  които комбинират естествените движения на тялото с интересни задачи по математика.  Така се ангажира не само ума,  а и цялото тяло на ученика. Кинектът е игрова конзола,  която ни разпознава и позволява чрез жестове да контролираме движенията си в играта - например да плеснем с ръце,  което ще предизвика стрелба в играта.  Чрез „Jumpido” часът може  да се превърне в игра на футбол - риташ и, ако уцелиш правилния отговор,  вкарваш гол.  Според головете се решава дали си решил задачата или не.



Но новаторските технологии в училището не спират дотук.  От няколко седмици 4 а клас се радват на нова забавна и привлекателна роботизирана играчка Bee-Bot - пчеличката Бъзко.  Задачите,  които изпълнява са придвижване до определено място  -  цел,  върху предварително разчертана мрежа от квадратчета.   Така  и децата могат да се включат в изработването на пана и изображения,  въпроси и задачи, свързани с различните учебни предмети.



С тези нови технологии ученето се превръща в невероятно изживяване за децата.  Тези технологии правят децата активни участници в учебния процес,  а ученето – по-забавно и приятно.



Вижте работата на първокласниците от „Б” паралелка на СОУ „П.Р.Славейков” и на III "Е".




Анка Добрева

Мелиса-Су Венелинова