Брюксел ни отряза: Акцизът няма да пада

Европейската комисия е информирала българското правителство, че акцизът върху горивата не може да бъде намален, обяви финансовият министър Симеон Дянков. Вчера правителството изпрати писмо до Брюксел с молба да ни разреши да намалим косвения данък.

Брюксел ни отряза: Акцизът няма да пада
Акцизът върху горивата не може да бъде намален, заяви финансовият министър Симеон Дянков. По думите му България вече е получила отговор от Брюксел за евентуалното намаляване на акциза под задължителните прагове.

Отказът на Брюксел бе очакван и дойде само ден, след като пратихме до ЕК запитването дали може да намалим ставките на акциза без да искаме одобрението на всяка една от страните-членки поотделно. Вчера за това съобщи премиерът Бойко Борисов, който също бе скептичен, че с това писмо ще постигнем нещо.

Дянков бе категоричен, че нито акцизът, нито ДДС-то в сектора може да се намали.

Ковчежникът на държавата е доволен от срещата си с превозвачите, защото чул много предложения. „Има много полезни ходове. Вече има доста предложения, които са дошли, анализираме ги едно по едно. Така че ще имаме откровен разговор какво може и какво не може да стане. Има някои неща, които не могат да станат.", каза Дянков. По думите му акцизът не може да се промени, понеже сме на минимума за Европейския съюз. Изготвили сме и анализ, който да покаже, че сме на този минимум, и как вървим в годините.

"Така че, това е едно от нещата, които не могат да станат, но има доста други предложения, които се анализират и от наша страна", коментира финансовият министър.

Превозвачите пък искат анализ на сектора на горивата. Те не смятат, че само кризата в Либия е виновна за скъпия дизел.