Пращаме минерална вода за Токио

Ще помогнем на Япония с количества бутилирана минерална вода. Все още се договарят литрите, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Ако се наложи, ще изпратим и храна на Токио.

Пращаме минерална вода за Токио
България ще помогне на населението на Япония с минерална вода.

Това са поискали от посолството на Страната на изгряващото слънце в София и нашето правителство веднага е откликнало, съобщи днес във Варна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Към обяд българско време, което е към привечер токийско, нашият посланик в Япония участва в спешно съвещание на посланиците в страната, на която се обсъжда ситуацията. По време на срещата ще бъдат уточнени количествата на помощта ни.

Минералната вода е първото, което са поискали като помощ.

Все още не са ясни количествата, но ще изпратим колкото можем, поясни министър Найденов. Той допълни, че е възможно, при искане от японска страна, да помогнем и с други продукти от първа необходимост. Найденов обяви, че България може да изпрати голямо количество вода, тъй като имаме над 600 минерални извора с дебит общо 6 тона/секунда.

Междувременно БЧК разкри банкова сметка за подпомагане на пострадалите от бедствията в Япония.

По-рано днес японските власти съобщиха, че температурата в пети и шести реактор на АЕЦ „Фукушима-1“ се повишава, заради прекъсвания в работата на охлаждащите системи. Радиацията превишава 400 пъти годишната доза, съобщи ВВС, властите обмислят увеличаване на зоната за евакуация с още 20км.