Кампания ще насърчава купуването на родни стоки; Нова изборна засечка - няма кой да оглави ЦИК

Преглед на печата: По две деца на ден изчезват от вкъщи, Пеперуди в парламента

Кампания ще насърчава купуването на родни стоки;  Нова изборна засечка - няма кой да оглави ЦИК

24 часа

По две деца на ден изчезват от вкъщи

123 деца са обявени за издирване от началото на годината, като изчезналите през януари са 64. Това прави по две деца на ден.

Тревожните данни бяха предоставени на "24 часа" от Главна дирекция "Национална полиция". Най-често издирвачите откриват хлапетата за няколко дни при приятели или при гадже.

24 часа

Нова изборна засечка - няма кой да оглави ЦИК

По-малко от две седмици преди крайния срок, в който президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи новата ЦИК, управляващите нямат кандидат за председател.

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева категорично е отказала поста. Досега тя оглавяваше Обществения съвет за изработването на новия Изборен кодекс към временната комисия и е предпочела да остане начело и на същата структура, която ще бъде създадена към ЦИК.

Труд

Лъсна проблем с избора на шефове в съдебната власт

Висшият съдебен съвет (ВСС) изпадна в абсурдна ситуация, която извади наяве, че предстоящият тази година избор на над 120 началници в системата може да бъде опорочен. Случилото се вчера, по признанието на собствените му членове, е превърнало съвета в... детска градина.

Проблемът лъсна при опита на ВСС да избере председател на районния съд в Асеновград. Кандидати да оглавят съда, в който преди 22 години е започнал кариерата си главният прокурор Сотир Цацаров, бяха трима магистрати от града - Мария Караджова, Мария Пейчева и Иван Шейтанов. След като ги изслуша, съветът гласува. Това става с електронна система, на която има три бутона - зелен - "за", червен - "против" и жълт - "въздържал се".

Труд

Кампания ще насърчава купуването на родни стоки

Разяснителна кампания ще насърчава покупките на български стоки. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски в сряда при връчването на наградите "Златна мартеница" на Съюз "Произведено в България". "Купувайте българските стоки, защото те са евтини и качествени", призова той.

Стандарт

Кукери задигнаха 90 бона

Изпечени бандити успяха да задигнат над 90 000 лева от общината в Ямбол под прикритието на фестивала "Кукерландия". Апашите се възползвали от шума и суматохата на площада пред кметството по време на откриването на карнавала с кукерите около 18 часа в сряда. Докато зяпачите се наслаждавали на маскираните танцьори, крадците също надянали маски и се спуснали набързо към стълбището на сградата, където се помещава и офис на Общинска банка.

Стандарт

Режат парите на болниците с нови 20%

С 20% да се намалят прогнозните бюджети на болниците, предлага здравната каса. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на заседание на парламентарната здравна комисия вчера. Ако това стане, клиниките ще получават още по-голяма част от средствата си със забавяне от два месеца. Причината за готвената рестрикция е липсата на средства във фонда. Не е ясно дали мярката обаче ще се приеме от Надзорния съвет на заседание следващата седмица. Ако това стане факт, ще реагираме, тепърва ще обсъждаме как, заяви зам-председателят на лекарския съюз д-р Юлиан Йорданов. Междувременно стана ясно, че здравното министерство може да даде заден за предложенията, които направи преди ден за плащането на по-ниски цени на надлимитната дейност на болниците. Трябва да има индивидуален подход за всяко лечебно заведение, обясни Таня Андреева.

Монитор

Пеперуди в парламента

Огромни пеперуди полетяха вчера в кулоарите на парламента. Мъж с маска на комикс героя Спайдърмен се появи в сградата и пусна насекомите на свобода. Те бяха внесени в красиви кутии за подаръци.

Мистериозният човек дълго време се разхождаше из кулоарите и привличаше вниманието с медальон на Тангра. Изведнъж сложи маската и отвори кутиите.

Сега

Кабинетът раздава предизборно пари на безработни и пенсионери

След като правителството гласува 8.4 млн., за да могат 270 000 бедни българи да получат 30 лв. еднократна помощ точно преди изборите, сега лансира още идеи, свързани с финансиране на уязвими групи преди евровота, въпреки че в бюджета не са предвидени средства. Пенсионерите ще получат великденска добавка, а 10 хиляди безработни ще помагат на полицията по програми за временна заетост и ще охраняват отдалечени и малки населени места.

Дума

Връщат Сметната палата към колективното начало

Промени в Закона за Сметната палата станаха причина за бурна дискусия в Народното събрание вчера. С тях се регламентира да се върне старият модел на одитния орган като колективен, състоящ се от 9 членове със 7-годишен мандат. При управлението на ГЕРБ със законова промяна институцията беше свита до председател и двама заместници, избрани от Народното събрание съответно с 6 и 7-годишен мандат. В проекта е заложено членове на Сметната палата да не могат да бъдат тези, които в последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт.

Капитал дейли

JP Morgan, HSBC и Citibank ще пласират външния дълг за 3 млрд. лв.

Министерството на финансите е избрало банките, които ще пласират външен дълг за 3 млрд. лв. през тази година. Това са американските JP Morgan и Citibank, както и британската HSBC по информация на два независими източника на "Капитал Daily". Оферти са подали около 20 участника, но според заложените критерии ведомството на Петър Чобанов се е спряло на трите банки. Оттам нито потвърдиха, нито отрекоха новината. През тази година правителството трябва да емитира облигации за 3 млрд. лв. на международните пазари, за да погаси книжа по външния дълг за 800 млн. долара в началото на следващата година, както и да финансира част от бюджетния дефицит, планиран да възлезе на 1.5 млрд. лв. през тази.