Дни на унгарската култура в Добрич

Община Добрич Ви кани на Дни на унгарската култура, които ще се проведат от 15 до 18 март в областния град. Организатори на събитието са общините Добрич и Залаегерсег, Посолството на Република Унгария в София, Почетният консул на Унгария във Варна – Йордан Йорданов, Унгарският културен институт и Издателство „Литературен форум”.

Дни на унгарската култура в Добрич

В рамките на една седмица жителите и гостите на Добрич ще могат да се запознаят с унгарските бит, култура и традиции и ще имат неповторимия шанс да се докоснат до големи унгарски творци и артисти. Унгарските дни ще бъдат открити от Нейно Превъзходителство Юдит Ланг – Посланик на Унгария в България на 15 март от 18.00 часа в Художествената Галерия с изложба на фотографии, дърворезба и фолклорен текстил от област Зала . 

На 16 март, дните, посветени на Националния празник на Унгария – 15 март, продължават с Представяне антологията на унгарската поезия „Сам във Всемира. Моята унгарска поезия” и на стихосбирката на Ищван Шинка „Поле и мечти”. Поетичният спектакъл ще бъде поднесен от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова”. Седмицата продължава с представяне на унгарското издателство „Ерго” и неговите най – нови издания.  Издателството е уважаван партньор в изданията, подкрепени от Фондация „Унгарска книга”, ТРАДУКИ, Програма „Култура” (2007-2013) на Европейския съюз, СЛОЛИА и други европейски институции.

 

Любителите на киното ще имат възможността да видят различни по жанр унгарски филми, в които участват големи имена на унгарското кино.

 

Дните на Унгария в Добрич ще завършат с бизнес – семинар – дискусия на 18 март със специалното участие на унгарския посланик Нейно Превъзходителство Юдит Ланг и министъра по европейските фондове Томислав Дончев. Темата на форума е „България – Унгария - Мостовете от миналото към европейското бъдеще”.