През нощта валежи от сняг ще обхванат страната

През нощта валежите ще обхванат страната, като в повечето места ще бъдат от сняг, само в крайните югоизточни райони и по Черноморието - от дъжд; възможни са поледици. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщава Агенция "Фокус".

През нощта валежи от сняг ще обхванат страната

Утре (сряда) валежите от сняг в много райони ще продължат, ще се образува нова снежна покривка. Вятърът от североизток постепенно ще се ориентира от север, северозапад, в Източна България временно ще е силен. Главно там и в планините ще има виелици и навявания. В крайните югоизточни райони и по Черноморието ще вали дъжд; възможни са поледици. Значителни количества се очакват в Родопската област и Източна България. Около обяд от югозапад ще започне процес на спиране на валежите, а над югозападната половина от страната и временно разкъсване на облачността. Минималните температури ще са от около минус 8° в Северозападна България до 1-2° по Южното Черноморие. Максимални - предимно между минус 5° и 0°, в крайните югозападни райони до 6°-7°.



Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг. Главно в северната част са възможни поледици. Вятърът ще е силен, от североизток, по – късно от север, северозапад. Максимални температури на въздуха: 1° – 6°. Температурата на морската вода е 5°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

През нощта срещу четвъртък процесът на спиране на валежите и разкъсване на облачността от югозапад ще продължи и сутринта само в Североизточна България все още ще превалява сняг, но и там валежите ще спрат, вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са доста ниски – предимно между минус 14° и минус 9°, по-високи по Черноморието. През деня от запад отново ще се заоблачи. Дневните температури в повечето райони ще останат под нулата – в Северна България – между минус 9° и минус 4°, в Южна - между минус 3° и 2°. През следващите два дни ще преобладава облачно време, влажно, но почти без валежи, на места в равнините ще има и мъгли. Временни разкъсвания на облачността, главно над припланинските райони, ще има в събота, когато и температурите ще са малко по-високи в сравнение с изминалите дни, съобщава Агенция "Фокус".