Агонията в Тролейбусен транспорт продължава

ОбС Добрич днес даде съгласието си да се пристъпи към оценка на имущество на Тролейбусен транспорт, за обезпечаване на вземания на НАП, които към края на декември са около 300 000 лв.

Агонията в Тролейбусен транспорт продължава

Съветниците на Добрич днес гласуваха създаване на ново ЕООД – Градски транспорт – Добрич. По решение на съветниците, новото изцяло общинско дружество, което ще се учреди с капитал от 30 000 лв. ще действа за неопределен срок. За временен управител е избран бившият шеф на друго общинско дружество – Газинженеринг – Георги Генчев. Неговата задача е да регистрира новото ЕООД и да оптимизира дейността му с цел намаляване на разходите, които Тролейбусен транспорт генерира ежедневно. Според уверенията на зам.-кметът Надежда Петкова, Генчев ще работи безвъзмездно до провеждането на конкурс за титуляр.

Единственият правилен ход в момента е да се назначи оценител и да се извадят от капитала на Тролейбусен транспорт имотите за обезпечаване на задълженията към НАП. Едва тогава ще се върви към обединяване на дружествата, заяви общинският съветник от Атака и член на временната комисия, която се занимава с бъдещето на Тролейбусен транспорт Атанас Атанасов. Според него, въпреки взетото днес решение за регистрация на Градски транспорт, не трябва да се избързва преди обезпечаване на дълга към приходната агенция. Атанасов е дори за временно спиране на тролеите, но категорично против ликвидация на дружеството.

Във връзка с оптимизацията на разходите, се очаква още следващия месец тролейбусите да си останат в депото.  Автобусен траспорт ЕООД обаче няма капацитет да покрие всички линии, обслужвани от тролеите. Очаква се общинското дружество да поеме само най-печелившите, докато останалите ще бъдат предложени на частни превозвачи.

Петкова припомни, че новото дружество ще трябва да участва като оператор и по интегрирания план за устойчив градски транспорт на Добрич.

Ако се ликвидира Тролейбусен транспорт, остава открит въпросът какво се случва с контактната мрежа и подземните комуникации. Договарянето на свободния енергиен пазар би трябвало да доведе нов доставчик с изгодни условия и цени. Все пак и електромобилите се зареждат с ток, кому е необходимо унищожаването на изградена вече инфраструктура?