Времето в понеделник

НИМХ: Утре максималните температури ще са от 11° до 16°

Времето в понеделник

През нощта ще бъде облачно и на много места ще превалява дъжд. В източната половина от страната ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Минималните температури ще са от 3° до 8°, в София - около 3°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН, съобщи Агенция „Фокус”.



В сутрешните часове валежите от запад ще спират, облачността ще започне да се разкъсва и временно ще намалее до предимно слънчево. Около обяд ще спре да вали и в източните райони. В западната половина на Дунавската равнина ще се задържи с ниска слоеста облачност и там дневните температури ще са по-ниски: от 6° до 8°. В останалата част от страната максимални - от 11° до 16°. В София около 11°.

До обяд на места по Черноморието все още ще превалява, но около пладне валежите ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва и намалява в повечето места до предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 12° и 16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, температурата на морската вода е 7°-8°.

В сутрешните часове валежите в планините ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва. Предимно значителна ще остане над Рило-Родопския масив, където на отделни места в крайните южни райони слабо ще превалява. Ще духа до умерен, по високите върхове и силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200м около 8°, на 2000м: 1°-2° .

Във вторник след временно разкъсване на облачността тя отново ще се увеличи и уплътни, и до края на деня на много места ще превали дъжд, в планините над 1800 метра – сняг. През по-голямата част от деня в Източна България ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър, но от северозапад ще започне да прониква студен въздух. Максималните температури ще бъдат в широк интервал от 6°-7° в северозападните райони, до 16°-17° на места в Източна България; минималните температури ще бъдат между 3° и 8°, в районите с южен вятър до 10-12 градуса.

В сряда от северозапад ще продължи да нахлува студен въздух и в югоизточната половина от страната температурите ще се понижат. Ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд, в планините над 1300 метра – сняг.