Муамар Кадафи бил на обучение в Толбухин и почивал в Албена

Някога непоклатимият либийски лидер хранел добри чувства към България. На младини Муамар Кадафи даже е бил изпратен на обучение в комунистическа България, по-конкретно в настоящия град Добрич, тогавашния Толбухин, научи BNews.

Муамар Кадафи бил на обучение в Толбухин и почивал в Албена
На младини Кадафи беше на обучение в Добрич в местната поща, където го обучаваха на тайните в телекомуникациите и използването им като СРС-та.

Това съобщиха пред BNews пенсионирани служители на пощите. Обучението е било дело на тайните ни служби в периода между 60-те и 70-те години. След това престоят на Кадафи в района на Добруджа продължил с почивка в курорта Албена.

Припомняме, че покрай Тановгейт наскоро стана известно, че един от СРС-центровете у нас се намира в Добрич. Разкрито бе, че жени от Добрич са подслушвали софиянци и са осъществили много от СРС-тата, които скандализираха обществото напоследък.

Наистина бившият държавен ръководител Тодор Живков и либийският лидер Муамар Кадафи бяха в много добри отношения.

Двамата си разменяха често визити и отношенията между Либия и България бяха цветущи. Тогава Кадафи поддържаше идеята за разоръжаването, припомнят съвременните историци.

"Ако разоръжаването е за сметка на малките страни, по дяволите това разоръжаване", казал Кадафи на една от срещите, разказа арабистът Киряк Цонев пред BNews.  

През лютата зима на 1990 година либийският лидер изпратил на България два танкера петрол за сметка на либийски задължения.

Този жест обаче бързо се забравил и това по всяка вероятност много е обидило Муамар Кадафи. Вероятно тогава Кадафи изстинал към България и това е сложило и негативен печат години по-късно върху процеса на нашите медици в Либия.