Каквото е състоянието на монашеството, такова е състоянието и на държавата

С тази поговорка коментира митрополит Йоан лошата репутация на духовенството, след изнесена информация за Троянския манастир.

Каквото е състоянието на монашеството, такова е състоянието и на държавата

„В последните години за съжаление, когато наближат големи празници, задължително трябва в общественото  пространство да блесне нечий грях или постъпка, на отговорен пред Бога човек. Това става повод за повсеместно негативно отношение към църквата. Там, където е даден повод и той е доказан, там трябва със здрава ръка нещата да бъдат преустановени, със средствата на църквата.”, заяви при посещението си в Добрич владиката.

Той беше категоричен, че не може недостойнството на един отделен човек да се пренася върху цялата църква, още повече, че са необходими преки доказателства, когато трябва да се съди някой. Светата църква и Светият синод ще вземат  своите решения, спрямо провинилите се, ако има категорични доказателства за това.

„Ако аз се вгледам по-дълбоко върху делата на покойния митрополит Кирил, защото и там много неща се изрекоха, но не му е било никак леко на тоя човек да поддържа непрестанно една жива епархия, с живи църкви... От днес нататък тепърва ще се запознавам и ако е необходимо ще бъдат взети дисциплинарни мерки", при ревизията която предстои, каза още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.