39 проекта за 3,5 млн.лв. одобри МИГ Тервел - Крушари

Местната инициативна група (МИГ) Тервел-Крушари е една от 35-те в страната, на които бяха предоставени средства от Програмата за развитие на селските райони за програмния период 2007-2013 г. По подхода ЛИДЕР на МИГ-а бяха предоставени средства в размер на 3 114 700 лв. за финансиране на сравнително малки проекти в областта на земеделието, развитието на бизнес и благоустрояване на публични обекти на територията на общините Тервел и Крушари.

39 проекта за 3,5 млн.лв. одобри МИГ Тервел - Крушари

Стартирането на Подхода ЛИДЕР в България закъсня и средства на местните инициативни групи бяха отпуснати едва през 2012 г. Така вместо за 7 години средствата трябваше да се усвоят за по-малко от 2 години. След отпускането на средствата на 13 юни 2012 г., до края на 2012 година бяха приети, оценени и подбрани първите 8 проекта на земеделци, фирми и общини. Приемът на проектни предложения продължи през цялата 2013 година и приключи на 30 септември.



През този период към МИГ бяха подадени общо 48 проекта, от които 37 са от частни лица и фирми, 10 са от общини и един от неправителствена организация. От всички тях МИГ-ът е одобрил  39  проекта на обща стойност 3 560 хил лв, Процентът на субсидията варира за различните мерки – от 40% до 70% за частни производители и 100% за общини. Бенефициентите по одобрените от МИГ-а проекти получават финансовата помощ от ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ. За одобрените 39 проекта тя е в размер на около 2,5 млн. лв.

За останалите средства в размер на около 600 хил.лв. МИГ ще обяви покана за приемане на нови проекти веднага след Нова година. Очаква се приемът да приключи до края на януари. Така след класиране на проектите, Местната инициативна група ще има подписани договори с бенефициенти за всичките отпуснати й 3 114 хил лв. Всички договори трябва да бъдат изпълнени до средата на 2015 година.

До момента в областта на земеделието са  одобрени 16 проекта. От тях 8 са на зърнопроизводители,  обработващи предимно площи до 1000 дка, 5 са за отглеждане на овощни градини, включително проект за оборудване на цех за производство на сокове. Два проекта са за отглеждане на лавандула и един за животновъдна ферма.

Останаха неизползвани почти половината от предвидените средства  за преработвателни предприятия. За съжаление бяха представени само два проекта за преработка на селскостопанска продукция. Единият от тях е иновативен за територията – в село Северняк, община Крушари е планирано да се изгради цех за производство на пелети за отопление.Другият е за модернизация на цех за пакетиране на подправки.

По мерките за развитие на неземеделски бизнес не се явиха кандидати за създаване на производствени предприятия, което е проблем за двете общини. Всичките 9 проекта са в областта на услугите. Ще бъдат обновени и оборудвани три фурни, три къщи за гости и един магазин за строителни материали. Ще се изградят автосервиз и фитнес зала. За 2014 година има проявен интерес за инвестиции в производства.