Синоптици: Очаква ни снежна Коледа

По Коледа ще има валежи, към средата на месеца температурите относително ще се повишат и от 15 до 20 декември вероятността за превалявания е много малка, каза пред „Монитор“ синоптикът към БАН Красимир Стоев.

Синоптици: Очаква ни снежна Коледа

Ако има валежи, те ще са около 18-и, и то от сняг. Около 20-и ще проникне отново студен въздух, пак ще превали, ще вали и около 21-22 декември. Тогава времето ще е и по-меко, което е естествено при валежи. На самата Коледа, около 25-и, пак има повишена вероятност за превалявания от сняг. Това означава, че Коледата ще е снежна. Ще вали и в края на месеца, тогава и времето ще е относително по-меко.

Декември ще бъде със средномесечни температури около и под нормата. Нормата за Северна България и високите полета е около нула градуса, в Тракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – Петрич и Сандански – около 4 градуса. В планините температурите ще са минусови. Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 30 и 60 л. на кв.м. В планините и най-южните райони – от 60 до 120 литра. Тази година се очакват валежите и от сняг, и от дъжд, да са по-малко. Още в събота застудяването обхвана цялата страна, тъй като премина добре изразен студен атмосферен фронт.



Слабо повишение на температурите ще има в началото на следващата седмица, когато вятърът ще отслабне и ще преобладава слънчево време. Във вторник отново се усилва северният вятър, а с него ще проникне нова порция студен въздух, ще бъде облачно и в следващите дни около 10-12 декември на отделни места в страната ще има слаби превалявания от сняг и времето ще е много студено.

Най-ниските температури за месеца ще са между минус 15 - минус 10 градуса, най-високите между 8 и 13 градуса.

Най-студената зима е била през 1954 година, когато в продължение на две седмици минималните температури са били около минус 30 градуса, а Дунав е замръзнал.