Започват дейности по подготовката на Интегрирана морска стратегия на България

Областният управител на Добрич Недко Марчев днес ще вземе участие в работна среща в Бургас, в продължение на инициативата на евродепутата Маруся Любчева за изработване на Морска стратегия на Република България.

Започват дейности по подготовката на Интегрирана морска стратегия на България

По инициатива на представителя на Европейския парламент Маруся Любчева в края на октомври започна инициатива по изготвяне на Национална морска стратегия на Република България. Областните управители на Варна - Иван Великов, на Бургас - Павел Маринов, и на Добрич - Недко Марчев, обсъдиха иницииращи действия и последващи стъпки в тази насока. Подписан бе Меморандум за сътрудничество в областта на Черноморските политики, чиято цел е да се обединят усилията на различните власти и да се организира институционално взаимодействие, което да доведе до създаването на Национална морска стратегия.   



В продължение на тази инициатива, днес, 6 декември, в Областна администрация Бургас ще се проведе работна среща, на която е предвидено да стартират конкретни действия: ще бъде предложен и утвърден съставът на Координационен съвет, в който заедно с представители на министерства и ведомства, ще бъдат включени по двама експерти от трите морски области. Ще бъдат обсъдени и приети проекти на Правилник за дейността на Съвета, както и План за изпълнение на общите ангажименти.