Пътешествие из квартал Рилци

Тази рубрика е запазена зона за тийнейджъри – за техния мироглед, какво ги впечатлява, какво искат да споделят, какво и как искат да променят. Първите ни гости ще ни запознаят с родните си места – такива, каквито са в техните младежки очи.

Пътешествие из квартал Рилци

Преди да започнем разходката из квартала, бих искал да спомена някои интересни факти за името му. Кръстен е така в знак на признателност към военните от 53 пехотен Рилски полк, който пристига в последния, решаващ ден на Добричката епопея като подкрепление,  и допринася за победата на българското оръжие.




Ще започнем разходката си от сградата на Народно Читалище „Пробуда”. 


Това е новата сграда на читалището, която е създадена през 1958 година.


На тази снимка правена през  1956 г. се вижда как хората от селото правят първите копки за създаването на читалището.


Към читалището има танцов ансамбъл, който на четвъртия национален събор в Копривщица  печели златен медал. Ръководител на този състав е била Мария Стоянова.


Възстановка на старинна обстановка в читалището.

 

В квартала ни също така има и футболен отбор. Той се подвизава в аматьорската областна група или четвъртия ешелон на българския футбол, като в момента се намира на 5-то място в класирането.


Това е целият състав на ФК „Рилци”. 


От тук хората наблюдават футболните срещи на отбора.

Клубът е основан на 9 септември 1961г.  Неговият връх като футболен отбор е финал за аматьорската купа на България, където техен съперник е „Калиакра” (Каварна).

А от 1991 година малчуганите в квартала се радват и на детска градина.


 

Надявам се да ви е харесала разходката ни из квартал Рилци.

А сега тръгвам за Добрич. Първо – чакат ме нови интересни часове в любимото училище. И, втото – по-важно – моята Нина пак е дошла пеша от града, за да ме прибере. Хубаво е да имаш подобен ярем...

Стефан Стефанов – СОУ „П.Р.Славейков”, ХI а клас