Сняг затрупа страната; 14-годишният Сашко си продава органите в eВay

Възрастта за пенсия спира да расте през 2014 г.; Държавните фирми натрупали 9,8 млрд. лв. дългове

Сняг затрупа страната; 14-годишният Сашко си продава органите в eВay

АЕЦ.



„Стандарт":

Орешарски: Търг за VII блок на "Козлодуй"

Възможно е да бъде обявен конкурс за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви от Букурещ, където е на работно посещение премиера Пламен Орешарски. "Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадий", обясни още той. И допълни, че всичко ще бъде обсъдено на заседание на правителството. "На мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже", каза още Орешарски. И допълни, че въпросът с проекта за новия блок в "Козлодуй" тепърва ще се решава и било възможно да се обяви и международен конкурс за технологията на бъдещия български реактор.
Министър-председателят коментира още, че обсъждането на строителството на новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" в Съединените щати е съгласувано с него и икономическият министър Драгомир Стойнев е имал мандат за подобни разговори с "Уестингхаус".


Дългове.

„Монитор":

Държавните фирми натрупали 9,8 млрд. лв. дългове

9,8 млрд. лв. са задълженията на предприятията с мажоритарно държавно участие в капитала си. От тях 5,6 млрд. лв. са краткосрочни задължения, показват данни на Министерство на финансите към 30 септември 2013 г. Те бяха представени от зам.-министъра на финансите Людмила Елкова по време на конференция за управлението на търговските дружества с над 50% държавно участие. Значителна част от останалите 4,2 млрд. лв. са просрочени задължения.
Данните показват, че в България има 249 предприятия с над 50% държавно участие.
От тях 127 дружества счетоводно са на печалба от общо 480,4 млн. лв. в края на септември. В тази сума е включена и печалбата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която е 264,3 млн. лв. В същото време 92 предприятия са на загуба, показва анализът на финансовото министерство. Те са на минус със 261,8 млн. лв. 113 млн. лв. е загубата само на Националната електрическа компания (НЕК).


Пенсии.

„Труд":

Възрастта за пенсия спира да расте през 2014 г.

Възрастта и стажът за пенсиониране няма да се увеличават през 2014 г. Това решиха депутатите от управляващото мнозинство с окончателното приемане на бюджета на НОИ. И догодина мъжете ще могат да се пенсионират при възраст 63 години и 8 месеца и стаж от 37 години и 8 месеца. За жените изискванията ще са 60 години и 8 месеца и стаж от 34 години и 8 месеца.
Спирането на предвиденото от ГЕРБ повишение на възрастта и стажа с по 4 месеца ще увеличи пенсионерите с около 15 000 и ще струва 45,5 млн. лв. Общият разход за пенсии за 2014 г. ще надхвърли 8,1 млрд. лв. - с близо 400 млн. лв. повече спрямо т.г.


Шок.

„24 Часа":

Провокация: 14-годишният Сашко си продава органите в eВay

"Искам да си продам органите, почти не са ползвани, ще си ги получите след смъртта ми", написа в международния онлайн аукцион eBay 14-годишният Александър Добрев от Видин и новината разтърси интернет.
Часове по-късно стана ясно, че обявата всъщност е провокация към общественото мнение и държавата, за да обърнат поглед към проблемите на хората, страдащи от невромускулни заболявания, а зад инициативата с фалшивата обява стои Българската асоциация за невромускулни заболявания.


Сняг.

„Новинар":

Първият сняг затрупа страната

Първият сняг за годината затрупа страната във вторник. В някои райони танцът на снежинките не престана през целия ден. Синоптиците обявиха оранжев код заради снега и вятъра в пет области - Търговище, Разград, Силистра, Добрич и Шумен.
Метеоролозите предупредиха, че снеговалежът и силният вятър в тези региони ще създават условия за навявания и виелици. Въпреки заледяванията, на някои места шосетата от републиканската пътна мрежа са проходими, съобщиха от Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).