Кметът Николова заседава с Фонда за енергийна ефективност

Кметът на Добрич Детелина Николова участва днес в заседание на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници, което се провежда в София

Кметът Николова заседава с Фонда за енергийна ефективност

Дневният ред на заседанието включва разглеждане на доклад за одобрение на проект „Енергоефективна реконструкция на промишлена система на Книжна фабрика Искър”. Членовете на Фонда ще одобрят окончателно и проект „Енергийно – ефективна реконструкция на ЦДГ „Слънчев ден”, град Шивачево, община Твърдица”. Ще бъде разгледан отчет за изпълнението на бюджета на Фонда към 10-месечието на 2013 г. и ще се приеме бюджет и бизнес – план за 2014 г. Заседанието ще приключи с анализ и резултати от дейността на Фонд „Козлодуй”.



Фондът за енергийна ефективност и възобновяеми източници изпълнява функциите на финансираща институция за предоставяне на кредити и гаранции по кредити, както и на център за консултации. ФЕЕВИ оказва съдействие на българските фирми, общини и частни лица в изготвянето на инвестиционни проекти за енергийна ефективност.  Фондът предоставя финансиране, съфинансиране или гарантиране пред други финансови институции.

Основен принцип в неговото управлението е публично-частното партньорство. Фондът следва ред и правила, разработени с техническата помощ, предоставена от Световната банка и одобрени от Българското правителство. Основни донори са Глобалният Екологичен Фонд на ООН, чрез Международната банка за възстановяване и развитие (Световна Банка) – с 10 млн. щатски долара, Правителството на Австрия – с 1,5 млн. евро, Правителството на България – с 3 млн. лева и частни български спонсори.