Окръжен съд – Добрич допусна допълнителна експертиза по дело за смърт при трудова злополука

Окръжен съд – Добрич допусна да бъде изготвена допълнителна експертиза по наказателното дело срещу 48-годишниия Валентин П. П. от Тервел.

Окръжен съд – Добрич допусна допълнителна експертиза по дело за смърт при трудова злополука

Той е подсъдим по обвинение на Окръжна прокуратура - Добрич за това, че в качеството му на управител на дружество с ограничена отговорност е причинил смъртта на 49-годишен мъж от с. Зърнево, община Тервел, поради немарливо изпълнение на 08.06.2012 г. в гр. Тервел на правно регламентирана дейност – механизирано поваляне на дървета, представляваща източник на повишена опасност, в нарушение на разпоредбите на Правилника за здравословни и безопасни условия на труд в горите.



Окръжен съд – Добрич изслуша днес и прие заключенията на вещите лица изготвили 6 експертизи по делото. С четири съдебно-медицински експертизи се установява какви травми е получил пострадалият и какво е причинило настъпилата смърт. Комплексна експертиза установява с какъв предмет и по какъв механизъм е причинена тежката черепно-мозъчна травма, причинила остра сърдечна недостатъчност и довела до смъртта на 49-годишния. Вещите лица приемат, че дървото е паднало перпендикулярно на главата на пострадалия, и дори да е имал каска, пак би се стигнало до този вредоносен резултат. Последната експертиза установява, че фирмата, за която е работил пострадалият, е осигурила минимални условия на безопасност за наетите по трудов договор лица, но спрямо намиращите на работната площадки външни лица има пропуски.

По искане на адвоката на подсъдимия и на държавното обвинение Окръжен съд – Добрич допусна нова експертиза, която да отговори какъв е бил видът на дървото, което го е ударило, правилно ли е действал свидетел по делото по изсичането му, каква е причината за промяна на посоката на падане на дървото, има ли това връзка с действията на резача, дали при конкретния начин на поваляне на дървото са спазени условията на безопасност на труда. Тя ще бъде изготвена от две вещи лица – лесовъд и експерт по безопасност на труда.

Окръжен съд – Добрич разпита днес явилите се по делото свидетели. Съдът наложи глоба от 100 лв. на неявил се свидетел и постанови той да бъде принудително доведен за следващото заседание по делото.

Процесът ще продължи на 17.01.2014 г.