Днес е Международен ден без тютюнопушене

През 1971 година в град Рандолф американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, а със спестените средства от цигари основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Днес е Международен  ден без тютюнопушене

След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ, а през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България.




Това е кампания, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето, поне за един ден, а понякога и завинаги.

Инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година започнаха още в началото на месец ноември. Регионална здравна инспекция – Добрич организира редица прояви - дискусии, дебати, беседи, демонстрации, разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето, сред представители на различни етноси и възрастови групи. Днес, 21 ноември, ще се проведат изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене и информационна кампания в ПГТО „Дочо Михайлов” - град Тервел.

Всеки желаещ може да посети “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене” в РЗИ – Добрич, където ще узнае какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин, измерени с апарат Smokerlyzer. През 2012 година в кабинета e оказана консултативна помощ на 431 лица.

Кабинетът в РЗИ - Добрич предлага индивидуални консултации на желаещите да откажат цигарите; поведенческо консултиране за справяне със зависимостта; измерване съдържание на (СО ppm) и карбоксихемоглобин в издишан въздух с апарат Smokerlyzer; определяне на индивидуална комплексна програма и подкрепа в процеса на преодоляване на зависимостта; групови консултации на организирани колективи.