Абсурд: Инспектори не могат да глобяват търговци на сергии заради дупка в закона

Познатата нашенска търговия от непретенциозна сергия или улична масичка е на път да се окаже, че е напълно ненаказумема от закона. Революционното заключение е на състав на асеновградския съд от преди броени дни

Абсурд: Инспектори не могат да глобяват търговци на сергии заради дупка в закона
Същото обаче подлежи на обжалване пред Административен съд-Пловдив в четиринадесетдневен срок.
Аргументът на съда за отпадане на наказателно постановление за такава търговия гласи, че в Закона за храните, по който е наложена санкция от 1 500 лева на търговка по пътя до Бачковсикя манастир, липсва определение на понятие „сергия” и търговия от масичка. При това положение търгуващото по този ред лице не може да знае какво точно е нарушил и по кой закон, гласи съдебното решение.

Сюжетът е от ноември 2010 година, когато екип на РИОКОЗ-Пловдив прави проверки на търговията по пътя към Бачково и попада на поредица от еднотипна търговия от сергийки и масички между тях в самата пътека към входа на обителта. Бурканчета с мед, сладка, туршии и лютеница, без етикети за произход, срок на годност и съдържание се предлагат с охота от над десетилетие тук. Точно това засичат и инспекторите по храните.
Съдът обаче решава да кредитира обстоятелството как търговката за първи път е излязла този ден да продава, при това количествата стока били повече от символични. Темида отхвърля като незаконосъобразен наказателния акт. В решението е записан точно законодателният вакуум, с който липсва определение на търговия от сергия. Предстои актът да се обжалва от екипа на РИОКОЗ. 
Ако и по-горна съдебно инстанция потвърди, че няма как да се наказват търговци от крайпътни масички и сергийки заради липса на определения за тях в закона като търговски обекти, ще последва верижна реакция из цялата страна. Точно такъв тип търговия, особено край туристически обекти и на удобни крайпътни места по пътя към курорти, е твърде масова, прави обороти и далеч не става дума за символични количества, предупреждават запознати.