Окръжен съд – Добрич разглежда спор за имоти между "Русалка тур" и държавата

Окръжен съд – Добрич отложи за 11 декември изслушването на съдебно-техническа експертиза по въззивно гражданско дело срещу решение на Районен съд – Каварна.

Окръжен съд – Добрич разглежда спор за имоти между "Русалка тур" и държавата

"Русалка тур" ЕООД и "Паррус" ЕООД обжалват първоинстанционния акт, с който е признато за установено правото на собственост на държавата, представлявана от Министъра на земеделието и храните върху 7 недвижими имота в землището на с. Свети Никола, община Каварна с предназначение – горска територия. С оспорваното решението Районен съд – Каварна е осъдил „Паррус” ЕООД да предаде владението им на държавата. Имотите са с площ от 56 642 кв. м., 17 729 кв. м, 22 957 кв. м, 10 115 кв. м, 9 578 кв. м, 7 920 кв. м и 2 708 кв. м

Двете дружества претендират, че решението на първоинстанционния съд е недопустимо и незаконосъобразно. То било постановено при нередовна искова молба. Фирмите твърдят, че първоинстанционният съд се е произнесъл извън предмета на спора по отношение на имота с площ 56 642 кв. м., който не бил включен в исковата молба. Решението било неправилно, тъй като не било осъществено заявеното основание на придобиване на спорните имотите. Районният съд не бил посочил, въз основа на кои доказателства е приел, че те са част от Държавния горски фонд. „Русалка тур” ЕООД и „Паррус” ЕООД смятат, че по статут спорните имоти представляват парк и държавата не е придобивала собствеността върху тях. Не било отчетено, че държавата е загубила с приватизирането им правото си на собственост върху тях. Не било взето предвид, че теренът е застроен, а държавата притежава само собственост върху земята. Адвокатът на двете компании посочва още, че гората, за която се спори, представлява общинска собственост.

Държавата чрез Министъра на земеделието и храните оспорва жалбата. Процесуалният им представител обръща внимание, че е изчерпана възможността за представяне на доказателства по делото.

При даване на ход на делото на 16 септември Окръжен съд – Добрич допусна да бъде изготвена съдебно-техническа експертиза. Тя трябва да отговори какъв вид територия са спорните имоти по Закона за устройство на територията, според действащите за тях концепции и схеми за пространствено развитие и Общия устройствен план. Вещите лица ще установяват още какво е фактическото използване на тези имоти.

Поради служебна ангажираност на един от експертите експертизата не е изготвена и представена в съда.