С 10 удара бежанец наряза студентка; Плевнелиев настоя за прозрачност в енергетиката

Преглед на печата: Концерт в подкрепа на окупацията; Кирил Йорданов - лице на българите по света

С 10 удара бежанец наряза студентка; Плевнелиев настоя за прозрачност в енергетиката

Стандарт

С 10 удара: Бежанец наряза студентка

Бежанец накълца с нож двадесетгодишната студентка Виктория Христова в центъра на София. Кървавата драма се разигра в два часа след полунощ срещу събота на улица "Пиротска". Алжирецът влязъл в магазинчето за цигари и алкохол, в което работела Вики, и опитал да открадне няколко шоколада. Момичето се разкрещяло и тогава той извадил ножа. След клането побягнал. Камери в района са заснели престъпника и полицията го издирва. Десетте прорезни рани са по главата и ръцете на Вики. Животът й е висял на косъм, казват от "Пирогов", където са я спасили с няколко операции. Виктория е била приета в престижен френски университет, но решила да учи политология у нас. Тя е и танцьорка в ансамбъла "Гоце Делчев". ВМРО ще заклейми издевателството на митинг-шествие в столицата.

24 Часа

Концерт в подкрепа на окупацията на СУ и 142-и ден ДАНСwithme

Концерт в подкрепа на продължаващата студентска окупация бе организиран пред Софийския университет „Св. Климент Охридски" днес.
В концерта се включиха над 20 групи, като всяка имаше 15 минути за изява. Сред по-известните изпълнители са Мариана Попова, Теди Кацарова, D2.
„Идеята за организирането на концерта не идва отсега. Тя се зароди още, когато започнаха протестите на Орлов мост. Тогава мислихме да направим концерт там, заедно с писателя Иван Димитров, но нямаше толкова голяма активност сред музикантите, а сега се включиха спонтанно. Музикантите заявиха сами желанието си да участват. Апаратурата също е предоставена от приятели. Всичко е на свободна воля", каза организаторът Даниел Василев.

Труд

Кирил Йорданов - лице на българите по света

Осем месеца, след като подаде оставка като кмет на Варна под натиска на протестиращите си съграждани, Кирил Йорданов бе избран за председател на Асоциацията на българите по света /АБС/. Това се случи по време на Втория велик събор на българите, който се провежда във Варна. За него дойдоха представители на български дружества от 34 държави. Поздравиха ги лично кметът Иван Портних и митрополит Амвросий, който временно ръководи Варненската и Великопреславска епархия. Приветствено писмо до форума прати и премиерът Пламен Орешарски. Нашенци от Македония бяха донесли голям транспарант с надпис "Оставка", но гардовете на събора не им позволиха да го вдигнат с мотива, че събранието е надпартийно.

Труд

Плевнелиев настоя за прозрачност в енергетиката

Президентът Росен Плевнелиев призова правителството за по-голяма прозрачност в енергетиката, защото точно това искали протестиращите. Съветът си държавният глава отправи от Велики Преслав, където участва в международния симпозиум "Св. св. Кирил и Методий и българският Златен век".
Поводът за думите му бе проектът за газопровод "Южен поток", с чийто параметри той не бил запознат. "Дълбоко се надявам първо да има договор, в него ясно да се разписва цената, условията, обществените поръчки, лихвите и той да се съобразява с евродирективите. Надявам се да има прозрачен и пазарен подход, какъвто към момента не виждам, защото не е все тая за колко пари ще бъде направен той", каза Плевнелиев.