Чип сменя ловния билет, Цивилни душат около дома на Боевски

Преглед на печата: Кабинетът сваля драстично таксите за регистрация на фирми; Президент и премиер - фантоми във фейсбук

Чип сменя ловния билет, Цивилни душат около дома на Боевски

24 часа

Президент и премиер - фантоми във фейсбук

Който си мисли, че е приятел с президента или с премиера, със сигурност се лъже. Поне що се отнася до фейсбук. Нито Росен Плевнелиев, нито Пламен Орешарски имат автентични профили там, установи проверка на "24 часа".

За сметка на това и двамата са с по няколко изфабрикувани - от фенове или душмани. Първите личат с приповдигнат стил и аматьорски вид, а вторите - с дебелашките шеги, поствани на уж техните стени.

Плевнелиев със сигурност няма фейсбук. Това декларира самият той пред "24 часа". Аргументът на президента да не влиза в мрежата е железен - позицията не предполага изяви като ежедневен коментатор.

Ахмед Доган пък има фен страница във фейсбук, но нейният тапет не е обновяван отпреди вота през май. И докато за почти митологизирания почетен председател на ДПС е разбираемо, че не би споделял заключенията си по този масов начин, същата тактика на отдалеченост от социалните мрежи следва и наследникът му в партията Лютви Местан.

24 часа

Пенсионират от МВнР братовчед на Николай Младенов заради Боевски

Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов може да бъде предложен за пенсиониране заедно с консула в посолството Цветан Димитров заради случая "Боевски", съобщи източник от МВнР вчера. И двамата са на по 65 години.

Говорителят на Външно Ивайло Кашканов уточни, че посланик Николов е  извикан в България, за да даде разяснения по случая с изненадващото освобождаване на олимпийския шампион.

Труд

Цивилни душат около дома на Боевски

"Струва ни се, че цивилни мъже с вид на ченгета обикалят около дома на Гълъбин Боевски, слухтят и разпитват", казаха съседи на бившия щангист, който в сряда изненадващо се върна от Бразилия.

Проверка на "Труд" в МВР и прокуратурата показа, че за залавянето на Боевски с кокаин преди 2 години на летището в Сао Паулу няма следи от оперативна разработка, нито от образувано дело. Възможно е "сенките", забелязани от комшиите, да са на частни охранители или дори на хора от подземния свят.

Труд

Частници ще изпитват шофьорите

Шофьорските изпити трябва да бъдат извадени от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) и да бъдат дадени на концесия на частна фирма. Това обяви пред "Труд" новият шеф на ведомството Димитър Ганев. Според него това е една добра възможност да се спре с корупцията при купуването на шофьорски книжки, която е масова.

Идеята ще бъде предложена за обсъждане на правителствено заседание.

Според Ганев изваждането на шофьорските изпити от ангажиментите на ИААА би ограничило в пъти опитите за купуване на шофьорски книжки.

Неслучайно тази практика е възприета в Германия, каза шефът на ИААА. Във Федералната република две компании изпитват кандидат-шофьорите, без да се конкурират. В западните провинции дейността се извършва от "ТЮВ", а в бившата ГДР работи компанията "Декра".

Според Ганев в момента изпитвачите на кандидат-шофьорите получават между 500 и 700 лева заплата и ниските им доходи са предпоставка да бъдат изкушени от подкуп.

Стандарт

Чип сменя ловния билет

Магнитна карта с чип ще смени скоро ловния билет. В нея ще се съберат данните от няколко документа, които в момента са задължени да носят авджиите. "Идеята е в картата да се вкарат имената на ловеца, кога е преминал изпитите, билетът му за лов и риболов, как се казва кучето му", обясни пред "Стандарт" шефът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.

В момента се водят разговори с полицията дали в чипа може да бъде вкарана и информация за оръжието - модел и сериен номер.

С новия чип ще бъде по-удобно и за самите ловци, и за контролните органи.

Предстои да се въведе и електронно проследяване на дървесината за общинските и за частните гори, съобщи още Гогов.

Монитор

Кръгът "Капитал" изпълзя зад студентските протести

Подкрепа за студентите декларираха освен вестник "Капитал" и журналисти от присъдружната на Реформаторския блок агенция „Медиапул". Най-скандална обаче беше появата на Ивет Добромирова - пиар специалист и пожизнен говорител на служебния премиер Марин Райков. Повечето от представените медии преди време добиха популярност основно заради факта, че са получавали финансиране от едни и същи фондации, силно приближени на Прокопиев. Въпреки че самите студенти на няколко пъти декларираха, че не желаят да участват в никакви политически пиар акции, това не попречи на шефа на чисто политическия сайт „Норешарски.ком" Николай Стайков да изрази „гражданското" си съгласие с младежите.

Сега

Кабинетът сваля драстично таксите за регистрация на фирми

Драстично намаление на таксите за регистрация на фирми предлага правосъдното министерство. Дружество с ограничена отговорност (ООД) вече ще се регистрира не срещу 160, а срещу 110 лв. За едноличен търговец ще се плащат 30 вместо досегашните 35 лв. Намаление има и при таксата за акционерните дружества - вместо 460 ще се плащат 360 лв. Най-сериозен е спадът при банковите и застрахователните акционерни дружества, чиято регистрация вече ще струва 1300 вместо 1700 лв.

Проектът за постановление на Министерския съвет е част от пакета мерки, с които трябва да се намали административната тежест върху бизнеса. Става дума за такси, които се събират от Агенцията по вписванията.

Регистрацията по електронен път също ще е по-евтина, като отново зависи от вида на фирмата. ООД ще се вписва срещу 55 вместо 80 лв. 200 лв. е намалението при електронната регистрация на банкови и застрахователни дружества. Тя ще струва 650 лв.