Вдигат ограда на турската граница; Орешарски от Брюксел: Поправителен за нивите

Преглед на печата: Властта глуха, сляпа и объркана за Боевски; Дянков увеличил заплатите в МФ с 300%

Вдигат ограда на турската граница; Орешарски от Брюксел: Поправителен за нивите

Новинар

Вдигат ограда на турската граница

Изграждането на ограда на границата ни с Турция започва Българската армия, съобщиха от министерството на отбраната.
В съответствие с предложените от военния министър Ангел Найденов мерки започва и възстановяването на пътищата и подобряването на проходимостта край браздата в участъка между селата Лесово и Крайново.
Работата започна от този четвъртък със заповед на Найденов, а целта е да се ограничи притокът от нелегални имигранти. Проектът се съфинансира от държавата и Европейския съюз.

Стандарт

Орешарски от Брюксел: Поправителен за нивите

България ще ревизира решението на парламента за удължаване до 2020 г. на мораториума за продажбата на земя на чужденци. "Ще намерим начин да го преразгледаме", обяви в Брюксел премиерът Пламен Орешарски. "Решението е лошо и е плод на политическа емоция, а не на рационален подход", каза той при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти с домакин лидера Сергей Станишев.
Междувременно вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обяви за нищожно решението на парламента за мораториума. "Затова правителството няма да го изпълни", заяви тя. Златанова каза, че премиерът й е възложил да изготви становището на правителството по решението на Народното събрание. "Ще имаме готово мнение, може би на следващото заседание на Министерския съвет. Лично за мен като юрист това решение на парламента няма никаква правна стойност и няма как да се изпълни. Това е все едно НС да задължи с някаква задача правителството на Франция или Белгия например", каза Златанова.

Труд

Властта глуха, сляпа и объркана за Боевски

Изненадващото освобождаване на Гълъбин Боевски хвърли в смут българските власти и дори обтегна отношенията в правителството. Институциите се оказаха напълно неподготвени и без ясна представа какво да правят с щангиста, осъден в Бразилия на 9 години и 4 месеца затвор за трафик на 7,2 кг кокаин.
Нито министърът на правосъдието Зинаида Златанова, нито главният прокурор Сотир Цацаров знаеха какъв е статутът на Боевски.

Дума

Дянков увеличил заплатите в МФ с 300%

С 300% са се увеличили заплатите на политическия кабинет в Министерството на финансите за периода 2010-2013 г., обявиха депутатите от БСП Петър Мутафчиев и Георги Свиленски вчера. Двамата обясниха, че тъй като все още не са получили информация от всички ведомства, не могат да обявят общата сума, похарчена за увеличение на трудовите възнаграждения от ГЕРБ. Депутатите признаха, че на запитванията им към министерствата са получили отговори, които не са били за конкретните лица, но на тяхна база те са направили изчисленията си за възнагражденията по степента им в йерархията. Направиха всичко възможно да ни затруднят, дори ни напомниха, че ако оповестим данни за конкретни лица, ще отговаряме по Закона за личните данни, отбеляза Свиленски. Дори с риск да нарушат частично закона, без да споменават имена, двамата депутати изредиха заплатите на чиновниците по време на управлението на ГЕРБ по министерства.

24 Часа

Циганите от Николаево подарили Мария на непознати, искат я обратно

"Де да го знам дали е моето дете? Да ми вземат кръв и да кажат". Това заяви пред "24 часа" Атанас Русев от град Николаево, след като излезе по обяд от полицейския участък в Гурково. Той и жена му Сашка бяха доведени за справка от униформените заради съмненията, че намерената в цигански катун в Гърция малка Мария може да се окаже тяхна дъщеря. Не са задържани.