Двама инспектори от НАП са заподозрени за изнасяне на данни от проверката на Цветанов

Не съм се ядосал на в. „Галерия". Това е част от играта. Това каза директорът на НАП Красимир Стефанов в предаването "Денят започва" на БНТ.

Двама инспектори от НАП са заподозрени за изнасяне на данни от проверката на Цветанов
Според него, тяхната информация е била неточна. Той аргументира твърдението си с факта, че мним приятел, който е дал на Цветан Цветанов голям заем, няма, също така в. „Галерия" не уцели броя на банковите сметки на тъста и на тъщата, защото те са повече от обявените. Все пак Стефанов каза, че има известна доза истина.

„Ние сме направили предварителна проверка, тъй като имаме вътрешна информационна сигурност.


 

Засекли сме двама наши служители - инспектори, които са боравили с ЕГН-тата на проверяваните лица. Съответно са ровили в информационните системи и са се интересували за тези лица. Те нямат право да правят това. В НАП всички служители имат пароли за достъп до системите, с които разполага НАП. Друг е въпросът, че имаш право да влизаш в определени системи и да се интересуваш за определени лица, само когато това ти е възложено от горестоящ ръководител", коментира Красимир Стефанов.

 

Запитан какви ще бъдат последствията, ако съмненията му се потвърдят, шефът на НАП каза, че днес ще поиска от финансовия министър - инспектората на МФ да направи проверка на тези лица. Ако се установи вина, ще бъде уведомена прокуратурата, категоричен е той. Стефанов посочи още: Готови сме оттук нататък да отговаряме на всички въпроси - така че да стане ясно на обществото, че няма нещо, което да сме скрили. Протоколите са публични - всеки може да ги гледа, при това положение как може екипът да прикрие нещо, запита той.


На мен ми стана странно хора, които не ме познават, хвърлиха упреци върху мен, че съм бил корумпиран, че съм зависим от службите, че съм оказвал натиск върху ревизорите, коментира Стефанов и категорично отрече всички тези твърдения. Той призова журналистите от в. „Галерия" да отидат на среща при него, да се запознаем и да им обясня как функционира НАП.

 

Когато се направи една проверка и има несъответствие, тогава проверката преминава в ревизия, посочи Красимир Стефанов, но уточни, че сега една голяма част от процесуалните действия трябва да бъдат направени отново. Ревизията няма да протече за по-малко от 3-4 месеца, отчете шефът на НАП. Той припомни, че при проверката е бил безпрецедентен натискът от политически партии, медии, общество. Апелирам при ревизията да спрем да бъдем заплашвани и притискани, каза той.

 

Относно консултантските договори на министър Цветанов шефът на НАП коментира: Поканих фирмите на лична среща с мен. Странно ми е какво се очаква от тези консултантски договори. 40 000 лв. за три години от фирми - много ли е това, престъпно ли е това? Учудвам се. Търсят се сензации, а не се гледа същинската част.

По отношение на призива на вътрешния министър Цветанов да бъдат направени проверки на всички политици от началото на прехода, Красимир Стефанов смята: Ако няма някой за какво да го проверяваме, защо да хабим човешки и паричен ресурс, а и време. Всички са равни пред закона, категоричен е той и добави, че ако има данни за някой, че е нарушавал закона, НАП ще го провери.

 

Последните 20 години в България да криеш данъци и да надхитриш държавата беше национален спорт, каза Стефанов и добави, че той е наложил по-агресивна политика в тази област и сега нещата са по-добре. Всички трябва да се плащаме данъците, категоричен е шефът на приходната агенция.