Природозащитници протестират срещу проекта за възстановка на крепостната стена на Яйлата

Мирно протестно присъствие при крепостта е организирано в деня на първата – 23-ти октомври, от 10 часа, съобщава Владо Руменов – двигател на инициативата за спиране на частния строеж на Яйлата

Природозащитници протестират срещу проекта за възстановка на крепостната стена на Яйлата

Ние, хората, които ценим и обичаме Яйлата, приветстваме идеята на община Каварна за укрепване на скалната църква „Св. Константин и Елена”, залегнала в проекта „Яйлата, античната врата на Добруджа” (за проекта си припомнете тук). Тя спешно се нуждае от това, пише в декларация, разпространена до медиите и местната администрация.

От друга страна сме категорично против идеята за доизграждане на крепостните останки до хипотетичния им първоначален вид и размер – 13 метра защото: проектът се развива в защитена местност Яйлата; България е страна по 12 международни документа свързани с опазване и поддържане на културното наследство, на които проектът категорично противоречи, пише още в декларацията, където е приложен и техен списък.

Не е направена подобаваща оценка на въздействието върху околната среда. В процеса на техническото осъществяване на проекта за път и двете строителни площадки (при крепостта и при скалната църква) ще унищожат общо шестнадесет декара от уникалния за България степен ландшафт.

Същевременно Яйлата е част от изградена международнa мрежа за ранно предупреждение от морски опасности, с инсталирана прецизна екстензометрична апаратура. Безконтролното надграждане на останките от ранновизантийска крепост, изградена върху отворена пукнатина на първия блок на свлачището „Яйлата” и на 10 метра от скалния откос откъм морето, вероятно ще наруши тектонската стабилност в археологическия резерват.

Музеят  в Каварна не разполага с щатен археолог, който компетентно да контролира строителните работи, за да не се прескочат допустимите граници на научната, визуалната и техническата достоверност и етика.